Selectie van de jongste generatie beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die tussen 2006 en 2008 voor hun werk een startstipendium van het Fonds BKVB ontvingen.

Het Centraal Museum heeft in de zomer 2010 een platform voor jonge en vernieuwende kunst aangeboden. In samenwerking met Fonds BKVB werd van 19 juni t/m 12 september 2010 de tentoonstelling Recht voor zijn raap. Stip 2010 en kunst nu gepresenteerd. Voor deze presentatie was een selectie gemaakt van de jongste generatie beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die tussen 2006 en 2008 voor hun werk een startstipendium van het Fonds BKVB hebben ontvangen.

Kunst nu
Uit de ruim 350 kunstenaars die van het Fonds BKVB een bijdrage mochten ontvangen, hebben directeur Edwin Jacobs en álle conservatoren van het Centraal Museum gezamenlijk een selectie gemaakt. Hierdoor wordt er een zo breed mogelijk beeld gegeven van wat er op dit moment leeft in de kunst. Er wordt werk getoond van 31 veelbelovende kunstenaars die er niet voor schromen hun mening over de huidige maatschappij met het publiek te delen. Verschillende disciplines en talenten komen samen in de tentoonstelling: vormgeving, architectuur, fotografie, illustratie, schilderkunst, design en film. Ondanks alle verscheidenheid kan de aard van de werken gekarakteriseerd worden als helder, direct en de confrontatie zoekend: recht voor zijn raap.

Succesvol talent en nieuw werk
De tentoonstelling Recht voor zijn raap. Stip 2010 en kunst nu toont naast aanstormend talent ook kunstenaars die zich met behulp van het stipendium konden ontwikkelen en al zijn uitgegroeid tot een succes. Christien Meindertsma won in 2008 met PIG 05049 een Dutch Design Award voor beste ontwerp. Illustrator Gijs Huijgen en modeontwerper Iris van Herpen kregen in 2009 voor hun werk dezelfde prijs toegekend in de categorie beste illustratie en beste product mode, sieraad & accessoire. Daarbij komt dat een aantal kunstenaars speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk maakt. Zo zal Sjocosjon een muurschildering van 2x3 meter maken in één van de tentoonstellingszalen en Idan Hayosh een spectaculaire lampeninstallatie in CM studio opzetten. Het werk van de kunstenaars beperkt zich niet alleen tot de tentoonstelling zelf, het omvat ook de vormgeving. Zo is de inrichting in handen van Marc Koehler. Vormgevers Alfons Hooikaas en Felix Weigand verzorgen de tweedelige catalogus.

Fonds BKVB
Het Fonds BKVB is de landelijke instelling die het beeldend kunstenaars, vormgevers, architecten en bemiddelaars mogelijk maakt hun werk op velerlei wijzen te ontwikkelen. Een startstipendium is een subsidie die bedoeld is om beginnende kunstenaars in staat te stellen zich op de artistieke en zakelijke ontplooiing van hun werk te richten. Bij de tentoonstelling verscheen een tweedelige catalogus. Het eerste deel toont het werk van de kunstenaars die voor Recht voor zijn raap. Stip 2010 en kunst nu geselecteerd werden. Het tweede deel omvat het werk van alle kunstenaars (368) die een startstipendium ontvingen tussen 2006-2008.

Deelnemers
Alberto De Michele (t/m 22 augustus)
Alfons Hooikaas
Anna Bas-Backer
Atelier NL
Awoiska van der Molen
Christien Meindertsma
Demakersvan
Felix Weigand
Gijs Kast
Idan Hayosh
Iris van Herpen
Jennifer Pettersson
Jeroen van Bergen
Job Wouters
Joep Overtoom
Jonas Staal
Lola Landscape Architects
Katrin Maurer
Marc Koehler
Marijn van Kreij
Miranda Cleary
Monika Kluckova
René van Engelenburg
Reineke Otten
Rob Hornstra
Rogier Klomp
Roos van Soest
Sjocosjon
Tom Verbruggen
Ton van Zantvoort
Wikke van Houwelingen

Designer

Mark Koehler

Documentation

  • A blooming business, produced & directed by Ton van Zandvoort, Newton Film (Breda, 2009), 52 min.
  • De strijd om een Startstipendium : éen van de stimuleringssubsidies van het Fonds BKVB, (BK informatie : bulletin voor beeldende kunstenaars, 32, 7, oktober 2010), 9 - 11
  • Met stip 2010 : Recht voor zijn raap, red. Marjolein Sponselee, Alfons Hooikaas ; teksten Lex ter Braak, Marja Bosma, Marjolein Sponselee, Centraal Museum, Stichting Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Amsterdam), 166 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.F1769313-9565-4617-B453-24A459F9A0E6

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!