‘De architecten van de mode’ worden ze genoemd, het ontwerpersduo Klavers van Engelen bestaande uit Niels Klavers (1967) en Astrid van Engelen (1970). Onlangs heeft het Centraal Museum een substantieel deel van hun recente collecties en installaties kunnen verwerven.

In 1998 maakte het duo naam met hun experimentele en conceptuele ontwerpen, waarvan het Centraal Museum er meerdere wist te verwerven uit verschillende collecties, waaronder Show me your second face (1998) en Ceci n'est pas un pantalon (2000-2001). Na een onderbreking tussen 2002 en 2007 pakken ze de samenwerking weer op en winnen direct de Dutch Fashion Awards. De collecties zijn draagbaarder, maar hebben nog duidelijk hun signatuur: geraffineerd, eigenzinnig, avantgardistisch en elegant. Dit komt duidelijk naar voren in hun eerste ontwerpen, waarvoor ze zich lieten inspireren door de oudhollandse molensteenkragen, die op een abstracte wijze werden verwerkt. De uitwerking is op sublieme manier vormgegeven in de installatie die ze maakten voor de Arnhem Mode Biënnale in 2009. Deze is nu te zien in Expo 2 op de begane grond. In Expo3 op de eerste verdieping wordt een representatieve selectie getoond uit de laatste collecties van Klavers van Engelen.

In 2011 besloot het ontwerpersduo met hun eigen label te stoppen. Het museum wil met deze aanwinsten het belang van Klavers van Engelen voor de Nederlandse mode onderstrepen. De ontwerpen zijn een uitstekende aanvulling op de modeverzameling van het Centraal Museum.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.A4D800E2-EEFC-40A3-B591-32B00C0C6EE7

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!