Onder de titel Petje af, Honderd jaar Industriebond FNV was van 29 augustus tot en met 12 oktober 1986 in het Centraal Museum een tentoonstelling te bezichtigen over de geschiedenis van de toenmalige Industriebond.

In 1886 werd de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond ANMB opgericht. Na een groot aantal fusies – waar in de loop der jaren onder meer de Diamantwerkersbond, de Bedrijfsbond Textiel en Kleding, de Algemene Bedrijfsgroepen Centrale en de Industriebond NKV bij betrokken waren - ontstond in 1981 de Industriebond FNV. Op het moment dat de tentoonstelling Petje af werd gehouden, was de Industriebond FNV dus eigenlijk geen 100 jaar maar 5 jaar oud…

De expositie was verzorgd door het Internationaal instituut voor sociale geschiedenis, dat de archieven van onder meer de ANMB beheert. Foto´s van de tentoonstelling geven de indruk dat het moeilijk kiezen was uit het overvloedige materiaal dat voorhanden was.

Overigens fuseerde de Industriebond in 1998 met de Dienstenbond, Vervoersbond en Voedingsbond tot FNV Bondgenoten.

Documentation

  • Ongehoord : brieven van C.F. Thomas en andere arbeiders, samengest. door Margreet Schrevel, Industriebond FNV, Stichting Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam) (56 p.)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!