De educatieve schoolprojecten van het Centraal Museum konden vanaf het najaar van 1981 weer over een aparte ruimte beschikken, namelijk in een deel van de zolderverdieping van het gebouw, "(...) zodat de scholieren een eigen plek hebben waar ze kunnen koffiedrinken en discussiëren en waar een speciale tentoonstelling voor hen is ingericht." Of het idee om koffie te drinken tijdens een pittige discussie erg aansloeg bij de doelgroep, is niet bekend.

In samenwerking met de kostuumafdeling van het museum was gekozen voor het thema "overalls", een kledingstuk met een rijke historie. De eerste overalls werden alleen maar gedragen als werkkleding. Een van de eersten die dit soort kleding in massa is gaan produceren was Levi Strauss, "de heer Levi Strauss," aldus de uitgebreide en rijk geïllustreerde brochure die de tentoonstelling begeleidde. Sindsdien is de overall niet meer weg te denken: in fabrieken en werkplaatsen, bij tankstations, in vliegtuigen en de ruimtevaart, in de sport, enzovoorts en tenslotte als vrijetijdskleding.

Ook de rol die Amelia Bloomer (1818-1894) heeft gespeeld, werd bij de tentoonstelling belicht. Zij was een van de eerste vrouwen die op de bres stond voor de afschaffing van de strakke, ongemakkelijke corsetten en de stijve hoepelrokken. Zij stelde voor dat vrouwen kortere jurken zouden dragen met daaronder een zichtbare lange pantalon, zodat de draagsters zich vrijer konden bewegen. In 1911 verschenen in het Amsterdamse straatbeeld de eerste vrouwen met een broek en een rok eroverheen.

Documentation

  • Overalls, Matty Veldkamp. Hans Schopping, Centraal Museum (Utrecht, 1981), 38 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5947D96E-D3DD-47BF-8AA7-E762199215F1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!