Hoe divers hedendaagse kunstenaars omgaan met het medium van de tekening liet het Centraal Museum van 19 juni t/m 12 september 2010 zien met de tentoonstelling Op papier gezet. Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven. Zo is er een meterslange tekening te zien, maar ook een serie kleine werken en is er kleurrijk werk naast werk dat enkel in grijs potlood is uitgevoerd. Met de tentoonstelling viert het Centraal Museum het 25-jarige bestaan van de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de Provincie Utrecht. Het is de enige collectie die zich specifiek op het verzamelen van tekeningen richt en consequent jaarlijks is uitgebreid met nieuwe aankopen.

Tentoonstelling Op papier gezet
Op papier gezet. Van Daniëls tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven toont samenhangende tekeningen bij elkaar, waardoor onderlinge contrasten worden versterkt en het unieke karakter van elke tekening wordt benadrukt. De tentoonstelling is ingedeeld in de categorieën figuur, landschap, portret, vertelling, bouwwerk en structuur. Binnen elke categorie zijn tekeningen geselecteerd, die aansluiten op het thema, maar ook een enorme diversiteit laten zien wat grootte, compositie, kleur en materiaalgebruik betreft. Zo is er een meterslange tekening van Jasmijn Visser, maar ook een serie kleine tekeningen van Marcel van Eeden en contrasteert de kleurrijke tekening van René Daniëls met de tekening van Henri Jacobs, die enkel in grijs potlood is uitgevoerd. In de categorie portret is zowel een portrettengalerij van striptekenaar Joost Swart, een tot in detail uitgewerkte portretten van Sierk Schröder, als een enorm zelfportret van Elly Strik te bewonderen.

Unieke Verzameling Hedendaagse Tekeningen
De Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de Provincie Utrecht is vanaf 1985 ieder jaar structureel aangevuld met nieuw werk. Hoewel er binnen één medium wordt verzameld, is het verzamelbeleid hierbinnen vooral gericht op de diversiteit van het medium van de tekening. De rijke Verzameling Hedendaagse Tekeningen laat zien dat de tekening, die lange tijd slechts als voorstudie voor een schilderij of beeld werd beschouwd, nu de status van zelfstandig kunstwerk heeft.

Collectie Centraal Museum
De Provincie Utrecht heeft haar Verzameling Hedendaagse Tekeningen in bruikleen gegeven aan het Centraal Museum sinds 1990. In het Centraal Museum is de collectie goed op haar plaats, omdat de kunstenaars uit de verzameling ook met werk in de vaste collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. Kunstwerken als de schilderijen van René Daniëls, de beeldhouwwerken van Carel Visser en de seriële tekeningen van Marcel van Eeden vormen een passende context voor de tekeningencollectie.

Documentation

  • Op papier gezet : van Daniels tot Dumas, van Schleiffert tot Schoonhoven : de provincie Utrecht verzamelt 25 jaar hedendaagse tekeningen!, red. en samenst. Marja Bosma ; m.m.v. Len van der Berg, Charlotte Hemmink, Alex de Vries ; auteurs Carel Blotkamp ... [et al.], Centraal Museum (Utrecht, 2010), 128 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.31378C69-0A16-4049-9B14-2DF589BCE2D0

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!