Al 180 jaar verzamelt het Centraal Museum objecten voor de stad. In die tijd is de collectie uitgegroeid tot een rijke verzameling van 60.000 objecten. Museummedewerkers Maarten Brinkman en Winfried Kraakman bekijken alle objecten en zorgen dat deze worden geregistreerd. 

Soms worden er bijzondere vondsten gedaan. Verloren gewaande en lang vergeten objecten worden herontdekt. Ook worden voorwerpen gevonden, waarvan we niet precies weten wat de functie is. We hebben de bewoners van de stad gevraagd ons hierbij te helpen.

In deze presentatie kunt u deze objecten komen bewonderen en ziet u hoe de inwoners van Utrecht kijken naar deze stukken. Een bordspellenclub en de vrijwilligers van Resto van Harte hebben hun blik laten schijnen op deze voorwerpen. Wat denkt u dat het is?

Ondertussen in Utrecht: onbekende schatten van de stad is van 23 maart tot en met 27 oktober te zien in EXPO 5.

Help mee!

U kunt ons helpen met het identificeren van vijf onbekende schatten uit ons depot. Bekijk het eerste object in het filmpje hieronder. Weet u wat dit is? Stuur dan een mail naar pers@centraalmuseum.nl. De gouden tip krijgt een lunch en gratis entree voor twee personen.

Het antwoord is gevonden! Dankzij een van onze volgers weten we wat de functie is van dit onbekende object. Het is een retoucheerspiegel voor glasplaatnegatieven. De spiegel weerkaatst het licht door het negatief dat in het midden van het frame wordt geplaatst. De bovenste plaat zorgt ervoor dat het licht niet van de bovenkant op het negatief of in de ogen valt.

Onderzoek & expertise

Om onze verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en design te beheren en te behouden, zijn we achter de schermen actief bezig met verschillende onderzoeken en (restauratie)werkzaamheden. Lees hier meer over dit deel van ons werk.