Ter gelegenheid vana het achtste lustrum van de Utrechtse Chemische Club werd in 1970 de tentoonstelling Museum en chemie georganiseerd in het Centraal Museum. De tentoonstelling belichtte een aantal aspecten van het chemisch en fysisch onderzoek aan kunsthistorische en archeologische objecten.
- Zo werden verschillende conserveringsmethoden getoond, die met wisselend succes waren toegepast op dood hout, metalen en huiden, die bij de drooglegging van het IJsselmeer tevoorschijn waren gekomen.
- Schilderijen worden onder meer onderzocht met pigment-, vernis- en verfanalyse met behulp van chromatografie.
- Met behulp van verouderingsapparatuur wordt onderzocht hoe textielvezels beïnvloed worden door de atmosfeer (SO2, O3 enz.). Dergelijk onderzoek is van belang bij restauratie- en conserveringstechnieken.
- Verder werd geïllustreerd hoe de C14-methode werkt, die gebruikt wordt bij het bepalen van de ouderdom van voorwerpen.
- Vaak worden kunstvoorwerpen gerepliceerd met kunststoffen om het authentieke voorwerp te sparen. Getoond werd hoe het vervaardigen van replica's in zijn werk ging.
- Ook werd de werking van de gamma-spectometer uitgelegd; met dit apparaat kan worden bepaald uit welke elementen bijvoorbeeld een oude munt bestaat.

In het lustrumboekje van de UCC kreeg de tentoonstelling het motto "Poog niet alles te begrijpen" mee. En bij het slotfeest trad de Sandy Coast op. Haar grootste hits moesten toen nog komen.

Documentation

  • KUCH : kultuur & chemie : 8e lustrum Utrechtse Chemische Club , tentoonstelling : catalogus, [voorw. Maria Elisabeth Houtzager ; tekst . G. Dijkstra ... et al.], Centraal Museum ([Utrecht, 1970]), 37 p.
  • KUCH : kultuur en chemie : 8e lustrum U.C.C., [tekst Robert van Bijlert ... et al.], [s.n.] (Utrecht, 1970), 29 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E7AABE07-F297-411D-A00E-8F1E0D803525

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!