In de jaren 60 van de vorige eeuw heeft de opkomst van kunststoffen, met hun talloze toepassingsmogelijkheden, het arsenaal van de materialen die de kunstenaars ter beschikking hebben, enorm uitgebreid. "Mede door de ontwikkeling der techniek is het aantal problemen, dat zich in ideeën en vormgeving voor de kunstenaars stelt, in hoge mate toegenomen. Het hangt af van de persoonlijke instelling van een kunstenaar of hij zijn eigen, maar wel aan onze tijd en samenleving verbonden problemen, zal pogen te vertalen in een nieuw materiaal, als perspex [en] plastic (...), of in het eeuwenoude beproefde brons, steen en klei, zonder daarbij in traditionalisme te vervallen. Verder wordt de kunstenaar nu meer dan vroeger, voor de keuze gesteld één probleem uit te diepen dan wel zich met meerdere problemen a.h.w. gelijktijdig bezig te houden," aldus de toelichting op het kunstwerk van de maand september 1969.

Deze beschouwing klinkt bijna als verwijt naar Jan Asjes van Dijk (1933) die zijn "Groeisel III" in het 'ouderwetse' brons gegoten heeft. Zijn thema was en is "ontkiemen, groeien en vruchtdragen": de groeiprocessen van de natuur zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor hem.

Inmiddels is het betreffende werk afgestoten.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand september 1968, Centraal Museum (Utrecht, 1968)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2A7D9CF5-4160-4F78-A4F8-27D49D6E03CF

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!