Samen met Henk Peeters (1925-2013), Armando (1929) en Jan Henderikse (1937) organiseerde Jan Schoonhoven (1914-1994) in 1958 de "Informele Groep", die in 1961 tot de Nederlandse "groep nul" werd omgevormd. Schoonhoven wordt beschouwd als een van de belangrijkste en principieelste vertegenwoordigers van die groep.

In februari 1970 was het reliëf R69-33 van Schoonhoven het kunstwerk van de maand. Het was drie maanden eerder door het Centraal Museum aangekocht. Om zijn werk toegankelijker te maken voor de museumbezoekers werd indertijd onder meer uitgelegd dat "nul" in de eerste plaats een nieuwe opvatting van de realiteit wilde brengen, "(...) waarbij de individuele rol van de kunstenaar tot een minimum beperkt is en waarbij gemeenschappelijke ideeën inspireren tot bijna anonieme werken." Schoonhoven heeft de basisprincipes van zijn "nul"-reliëfs niet meer verlaten; hij zei daarover dat hij inderdaad steeds streefde naar een minimum, maar meende tegelijkertijd dat dat nooit een anoniem resultaat zou opleveren.

In de toelichting op zijn werk werd verder geschreven: "Met voornamelijk het vierkant of de rechthoek als basisvorm en met een regelmatige herhaling van eenzelfde driedimensionaal element binnen het gegeven vlak, weet Schoonhoven een gamma aan variaties op te bouwen binnen zijn hoofdzakelijk vierkante reliëfs, samengesteld uit golfkarton, beplakt met krantenpapier en wit geverfd. Hierdoor komt de kunstenaar tot het negeren van een voorkeur voor welbepaalde punten, vlakken of vormen en tot het elimineren van een centrum in het kunstwerk."

Het reliëf R69-32, dat Schoonhoven vòòr het tentoongestelde reliëf had gemaakt, werd samen met twee andere werken van hem en een olieverfpaneel van Tomas Rajlich in maart 2013 gestolen bij een inbraak in museum Van Bommel van Dam in Venlo.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand februari 1970, Centraal Museum (Utrecht, 1970)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.0B15C3BA-B81D-4E8A-ACAF-5FAFB1290CE9

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!