Impakt Festival 2006: The Great Outdoors
met activiteiten in het Centraal Museum, Tivoli/De Helling, het Louis Hartlooper Complex en aan de grachten van Utrecht

Het Centraal Museum was van 23 t/m 27 augustus 2006 de centrale plek voor het Impakt festival 2006. Impakt presenteert jaarlijks de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mediakunst en nieuwe muziek. Een groot deel van het programma vond plaats in de museumtuin, aan de grachten en op andere plekken in de open lucht. Daarnaast waren er in het Centraal Museum lezingen en tentoonstellingen met onder meer werk van Olaf Breuning, in het Louis Hartlooper Complex een filmprogramma samengesteld door Hans op de Beeck, en in Tivoli/De Helling diverse concerten.

Audio Picnic & AV-BBQ in de museumtuin
In de tuin van het Centraal Museum werd een viertal composities ten gehore gebracht, die speciaal voor de Impakt Audio Picnic waren gemaakt. Iedere avond was er een Audiovisuele Barbecue (AV-BBQ), waarbij de aanwezige kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werk presenteerde nop een openluchtprojectiescherm.

Solotentoonstelling Olaf Breuning in het Centraal Museum
Impakt presenteerde in 2006 de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Olaf Breuning (1970). Deze in New York werkende, van oorsprong Zwitserse kunstenaar kreeg internationale bekendheid met zijn foto's, films en installaties. Breunings absurdistische wereld zit vol verwijzingen naar tribale en muzikale (sub)culturen. In de tentoonstelling was fotowerk te zien, evenals drie video-installaties, waaronder Breunings piece de resistance "Home".

"Street Art" meets video in het Centraal Museum
Voortbouwend op de graffiti-traditie maken steeds meer "Street Art"-kunstenaars kunstwerken op straat door te schilderen, te spuiten, stickers en posterachtige stencils te verspreiden, of door het bewerken van billboards. Impakt toonde een selectie van "Street art"-videowerken van en over "Street Art"-kunstenaars, met werk van Pure Evil en Wayne Horse, documentaires zoals "André the Giant has a posse" en activistische werken van Graffiti Research Laboratory en Institute for Applied Autonomy.

FEED in het Centraal Museum.
Het project FEED kan het best omschreven worden als een extreme, sensorische totaalervaring. De aanpak van Kurt Hentschläger houdt het midden tussen een concert en een installatie. Hij gebruikt naast geluid ook licht en speciale effecten. Na een korte proloog neemt FEED beslag van je gehoor, zicht- en reukvermogen en heb je alleen nog controle over je tastzin.

Floating Cinema
Sinds Lumiere's trein het station binnenreed is 'De Cinema' en 'Het Reizen' met elkaar vergeleken: het venster op de wereld, de horizon die zich letterlijk en figuurlijk verbreed. Met de Floating Cinema voegde Impakt een nieuwe dimensie toe aan deze vergelijking. Zittend in een boot die door de Utrechtse grachten en singels voer, kon je een filmvoorstelling bekijken. Diverse programma’s met films over avontuurlijke reizen, wereldsteden en exotische culturen kwamen voorbij.

Méér Impakt
Naast bovengenoemde programmaonderdelen stond ook een discussiemiddag rond het thema "Netporn" op het programma, stelde Hans op de Beeck een filmavond samen, was er een mediatheek, een couch club, een concertenreeks, verschillende feesten, en méér, en dit alles in vijf verrassende dagen.

Location

Impakt

Documentation

  • Impakt 2006 nodigt uit tot experiment, tekst Bianca Visser
  • Impakt Festival 2006 : the great outdoors, red. = ed. Arjon Dunnewind, Casper Rosenquist, [Stichting Impakt] (Utrecht, 2006) (28 p.)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!