De tentoonstelling 'Het moderne Italiaanse kunstboek' die van 10 maart tot en met 14 april 1965 was georganiseerd door het Presisium van de Raad van Ministers en door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Italië. De opening gebeurde in het bijzijn van onder meer de ambassadeurs van Italië, Sowjet-Unie, Polen en Chili.

"Het Italiaanse kunstboek beantwoordt aan een dubbel streven: naar vorm en naar inhoud. Wat het eerste betreft, gaat het erom in de uitgave en typographische vormgeving een constante te bereiken in evenwicht en duidelijkheid, in de keuze van de drukletters, in de marges van de bladen, in de opmaak van de tekst en de illustratie die het mogelijk maakt, dikwijls een kostbare innerlijke waarde van het materiaal te verkrijgen. Wat het tweede betreft, gaat het erom de uiterlijke indrukwekkendheid aan te passen aan de wetenschappelijke waarde van de verklarende teksten, door te benutten wat gespecialiseerde geleerden, professoren, hoge functionnarissen, belast met het oppertoezicht over Italiaans kunstbezit, beroemde kunsthistorici en de beste strijdvaardige critici bijdragen en door rigoureus de pseudo-encyclopedische beknopte samenvattingen, de haastig gemaakte korte overzichten en de anonieme veelschrijverij te weren. (...) Italië prijst zich gelukkig deze edele vruchten [namelijk de tentoongestelde kunstboeken], van het onderzoek door haar intellectuelen, van het streven van haar uitgevers tot de volmaaktheid en van de geraffineerde kunst van haar drukkers, als boden te kunnen zenden van haar verlangen naar vrede en cultuur. " Aldus het vanuit het Frans vertaalde voorwoord in de catalogus bij de tentoonstelling die "bevriende landen" aandeed.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Exposition du livre d'art italien = Tentoonstelling van het Italiaanse kunstboek, Repubblica Italiana, Presidenza del Consiglio dei Ministri, Ministerio degli Affari Esteri ([S.l.], 1965), X,36 p., [8] p. pl.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.D8E22A0C-5F00-44D7-A0C4-EC1C233A5B43

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!