aanwinstenpresentatie

Aanwinstenpresentatie
De 'zilveren outfit' van Viktor & Rolf werd door verzamelaar Han Nefkens aangekocht en in langdurig bruikleen geschonken aan het Centraal Museum. De zilveren outfit was een van de topstukken uit Viktor & Rolf's collectie voor de winter 2006/2007. Hiermee startte Nefkens een meerjarige samenwerking met het Centraal Museum. Voor dit initiatief richtte Han Nefkens een speciaal mecenaat op: H+F/ Fashion on the Edge-projecten. Han Nefkens, geïnteresseerd in het raakvlak tussen mode en kunst, wil op deze manier de modecollectie van het Centraal Museum Utrecht een extra impuls geven.

De zilveren outfit
Tijdens hun show in maart 2006 toonden Viktor & Rolf een collectie waarin ze ruches, strikken en corsages in zilverbad dompelden zoals men dat vaak met babyschoentjes doet. De laatste stukken van de show, de zogenaamde specials, werden in hun geheel in het zilver gedompeld.

Centraal Museum
Het Centraal Museum kocht in 1998 als eerste museum voor beeldende kunst ontwerpen aan van het modeduo Viktor & Rolf. Op die manier werden de creaties van hun eerste shows in Hyères en de meer museale presentaties erna veilig gesteld. Sindsdien is het museum het duo blijven volgen door uit vrijwel elke collectie een representatief stuk aan te schaffen. Inmiddels heeft het museum ruim 20 stukken van Viktor & Rolf in de collectie, die een mooie dwarsdoorsnede van hun werk laat zien.

H+F/Fashion on the Edge-projecten
Voor de H+F/Fashion on the Edge-projecten is een speciale commissie samengesteld die jaarlijks bepaalt welke kunstenaars, ontwerpers en actuele thema’s aan de orde komen. Vanuit de gestelde thema’s en onderwerpen worden gericht aankopen gedaan of projecten geïnitieerd. De resultaten van elk project zullen jaarlijks vastgelegd worden in een publicatie en een bijbehorende tentoonstelling in het Centraal Museum.

Han Nefkens
Han Nefkens (Rotterdam, 1954) startte in 2000 met het aanleggen van een verzameling Hedendaagse kunst. Zijn eigen leven en ontwikkeling zijn beslissende factoren in de keuzes die hij als verzamelaar maakt. Samen met het Centraal Museum richt hij zich op het verzamelen van interdisciplinaire werken. Aankopen zijn voor hem niet in eerste plaats financiële investeringen, zijn aanwinsten worden direct na aankoop ondergebracht in verschillende Nederlandse musea, die er ook na zijn dood zorg voor zullen blijven dragen. In het Centraal Museum zijn al verschillende stukken uit zijn collectie permanent te zien, waaronder video-installaties van Bill Viola en Tony Oursler. Met de aankoop van het nieuwe stuk van Viktor & Rolf heeft het Centraal Museum meer dan 50 stukken van circa 20 kunstenaars uit de H + F Collectie in langdurig bruikleen. Han Nefkens ondersteunt met vergelijkbare mecenaten tevens kunstprojecten bij het museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam en fotografieprojecten bij Huis Marseille in Amsterdam.

Zie voor meer informatie: www.h-fcollection.com

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.815D43FD-8B4F-4E4B-A34F-A5473BF4AF98

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!