Nieuwe aanwinsten Centraal Museum

Sinds de internationale financiële crisis staat ook de kunstwereld in het teken van krimp. Dat geldt niet alleen voor de kunstmarkt, voor musea waar budgetten voor tentoonstellingen fors teruglopen, maar evengoed voor kunstenaars. Dat het ook anders kan, offensief en direct demonstreert beeldend kunstenaar Erik van Lieshout met de door het Centraal Museum verworven werken. Voor Edit Suite heeft Van Lieshout de documentaire van filmmaker Joris Ivens Misère au Borinage (1933) als referentie genomen. Ivens bracht op confronterende wijze het extreem zware leven van de kolenmijnarbeiders uit de Borinage in beeld. Tegelijkertijd is het een schildering van de strijd van het proletariaat tegen het kapitalisme. De houtskooltjes op Edit Suite zijn Van Lieshouts bescheiden verwijzing naar de verbeelde misère van Ivens. De Bench en de Zig-Zag Chair zijn objecten naar de ontwerpen van architect en ontwerper Gerrit Rietveld, van wie het Centraal Museum de grootste collectie ter wereld bezit. Van Lieshout plaatst deze Zig-Zag Chair merkwaardig ontvormd, onfunctioneel in de ruimte. Het werk is geïnspireerd op Rietvelds ideale ontwerp van een eens arriverende nieuwe maatschappelijke orde.

Erik van Lieshout
Erik van Lieshout (Deurne, 1968) is een jonge, hedendaagse, Nederlandse kunstenaar. Van Lieshout maakt gebruik van de crisis als motor voor zijn werk. Feitelijk is ieder van zijn werken een aanval op een crisissituatie, hetzij privé of openbaar. Daarbij heeft Van Lieshout een aangeboren gevoel om zware kost met een grote portie humor en zelfspot te benaderen en daarmee de kijker te amuseren en tegelijkertijd te choqueren. Bij zijn zoektocht grijpt de kunstenaar naar twee modellen van het modernisme: het model van de geëngageerde kunst en het model van kunst als het streven naar utopie.

Kunstenaarsgesprek met Erik van Lieshout
Elke laatste zondag van de maand interviewt directeur Edwin Jacobs een kunstenaar van wie op dat moment werk te zien is in het Centraal Museum. Op zondag 28 november was Erik van Lieshout is te gast bij Jacobs. Tijdens het gesprek werd het werk van Van Lieshout zelf besproken én toonde hij zijn favoriete object uit de collectie van het Centraal Museum. Ook het publiek kreeg de kans om vragen te stellen en zo actief deel te nemen aan het gesprek.