Nieuwe opstelling van topstukken uit de verzameling Utrechtse caravaggisten
Rond 1620 was Utrecht het centrum van een nieuwe, opmerkelijke stroming in de schilderkunst. Hendrick ter Brugghen, Gerard van Honthorst en Dirck van Baburen introduceerden er het Utrechts caravaggisme, de Noord-Nederlandse variant van een internationale stroming die niet alleen in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, maar ook in Frankrijk, Spanje en Italië furore maakte.

Het grote voorbeeld was de Italiaanse schilder Caravaggio. Diens nieuwe manier van werken deed de culturele elite rond 1600 in Rome schudden op zijn grondvesten. De Utrechters maakten kennis met zijn werk tijdens hun reizen naar Italië. Met de schilderijen die zij na hun terugkeer in Utrecht produceerden, beïnvloedden zij op hun beurt de grote meesters van Hollands Gouden Eeuw, Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer. Het Centraal Museum bezit de grootste en belangrijkste collectie Utrechtse caravaggisten ter wereld.

De tentoonstelling werd gehouden van oktober 2006 t/m mei 2008.

Documentation

  • Utrechtse Caravaggisten, tekst Liesbeth M. Helmus, Centraal Museum (Utrecht, 2006), [8] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.453F90B6-1C42-4052-89A6-DE43BF2F8AA6

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!