"Wat doe je als je op de Hogeschool voor de Schone Kunsten zit en je door een fout in het rooster geen gebruik kunt maken van de donkere kamer tijdens de lessen fotografie? Dan ga je een record breken met polaroid-foto's! En zo moeilijk is dat niet eens, want nog niet eerder was een poging gedaan een honderd meter lange, ononderbroken lijn van polaroid-foto's te maken."

"De Utrechtse Hogeschoolstudenten Tirso Francés en Ron Faas stapten met dit plan naar Polaroid Nederland, en daar werd enthousiast gereageerd: ze kregen vijf polaroid-camera's in bruikleen en de beschikking over honderdvijftig (dure) films. Vervolgens gingen zestig tweede-jaars-studenten aan het werk. Ze hadden vijf dagen de tijd. Ron: "Er moest snel, en soms impulsief, worden gewerkt." ledere deelnemer kreeg drie kwartier om een serie van acht opnamen te maken. Van alles werd er fotografisch in stukjes gehakt: ledematen, potloden, busreclames, spoorrails, traptreden enzovoort. Tirso: "Sommigen vonden dat de esthetiek van de polaroids voorop stond. Het doel was echter die lijn te maken, waardoor de inhoud van de foto's niet altijd even sterk kon zijn. Maar het is allemaal gelukt, en we hebben er veel van geleerd." Als alles mee zit, wordt de Honderd meter Polaroid opgenomen in het vermaarde Guinness Book Of Records, maar de studenten vonden het volbrengen van dit zelf-gekozen onderwijsproject eigenlijk toch het belangrijkste."

uit Het Vrije Volk, 15 januari 1988

Volgens het artikel zou sprake zijn geweest van 100 m polaroid; volgens het Centraal Museum ging het wel degelijk om 150 meter.

In een donkere kamer worden fotonegatieven via een chemisch proces ontwikkeld naar fotopositieven.
Een polaroidcamera is een fototoestel waarin de foto's direct ontwikkeld worden: de afdrukken komen ter plekke uit de camera.

Een half jaar later, op 8-8-88, richtten Francés en Faas ontwerpbureau "Dietwee" op.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E70F888D-D00A-4DA9-B6BC-2B463CFD15B1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!