De vereniging Oud-Utrecht is opgericht in 1923 en "(...) tracht de kennis en belangstelling te bevorderen van de geschiedenis, archeologie en monumentenzorg van stad en provincie Utrecht en te waken over het behoud van het cultureel erfgoed."

In 1963 werd het 40-jarig bestaan gevierd, onder meer met een tentoonstelling in het Centraal Museum. Het was de eerste tentoonstelling sinds 1934 die door Oud-Utrecht werd opgezet. Uit de zeer uitgebreide collectie afbeeldingen, kaarten en plattegronden, waarover het Utrechts gemeentearchief beschikt, maakte het verenigingsbestuur een keuze van ongeveer honderd stuks. Zo kreeg de bezoeker een gevarieerd beeld van de stad en provincie Utrecht met haar kerken, molens, grachten en bruggen, poorten en toren en rustieke plekjes. De tentoonstelling gaf tegelijkertijd een goed beeld van de manier waarop al die dingen werden geschilderd, getekend en geëtst in de loop van vijf eeuwen.

Wegens de zeer grote belangstelling werd de tentoonstelling met een week verlengd.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.A0F09E0C-54BB-47A7-B0D7-3E82B251F180

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!