Art does not pay van Armand Baag
Kunst Centraal | Aflevering 7. Bart Krieger, Ronald Snijders en Catrien Schreuder verkennen de symboliek in het werk Art does not pay.


In deze aflevering van Kunst Centraal bespreken we het schilderij Art Does Not Pay, gemaakt door de veelzijdige Surinaams-Nederlandse kunstenaar Armand Baag (1941–2001). Geboren in Paramaribo en vanaf 1961 woonachtig in Nederland, bleef Baag altijd nauw verbonden met Suriname. Zijn reizen tussen beide landen weerspiegelen ook zijn zoektocht naar artistieke vrijheid. In de Nederlandse kunstopleiding ervoer hij grenzen, bijvoorbeeld als het ging om het verbeelden van de spiritualiteit van Winti. Armand Baag beperkte zich bovendien niet tot de beeldende kunst alleen. Hij was ook componist, tekstschrijver, zanger, danser en muzikant. Hij zocht en vond een eigen weg – een ruimte om zijn eigen ideeën en visie vorm te geven. Hij gaf het zelf de naam Baagisme.
In deze aflevering duiken we in zijn multidisciplinaire praktijk door het kunstwerk Art Does Not Pay vanuit verschillende perspectieven te belichten.
De gasten van deze aflevering zijn: Bart Krieger (kunsthistoricus, publicist en auteur), Ronald Snijders (musicus en schrijver) en Catrien Schreuder (conservator Moderne kunst en educatie van het Centraal Museum).
Beluister aflevering 7
Als je via Apple Podcasts luistert, vind je daar ook een automatisch gegenereerd transcript. Je kunt de podcast ook via Spotify beluisteren. Op Spotify is geen transcript beschikbaar.
Art does not pay

Armand Baag is een Surinaamse kunstenaar die een geheel authentieke stijl ontwikkeld waarbij hij technieken en inspiratie uit meerdere kunststromingen inzet. Een persoonlijk verhaal over mensen, hun wereld en het hogere, en dan in het bijzonder een verhaal over zwarte mensen en hun schoonheid en eigen identiteit.. Om dat verhaal te vertellen experimenteert Baag met verschillende kunstvormen en disciplines, en kiest steeds de stijl die past bij wat hij wil overbrengen in een specifiek werk.
Over de podcast
Kunst Centraal is een podcast van het Centraal Museum Utrecht, gemaakt door audiocollectief Horens en Michiel van de Weerthof. In deze podcast laten we je iedere aflevering kennismaken met één van de werken uit Collectie Centraal en de verhalen en perspectieven eromheen. We dagen hierbij jou, de luisteraar, uit om voorbij de eerste indruk waar te nemen.
In iedere aflevering staat een kunstwerk of object centraal en nodigen we twee gasten uit om ons mee te nemen in hun verhaal en blik: een expert die ons meer kan vertellen over het werk en iemand die vanuit een andere expertise, ervaring of perspectief een extra laag van betekenis toevoegt.
Het Centraal Museum in Utrecht is het oudste stadsmuseum van Nederland, met een rijke en veelzijdige collectie: van oude tot hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis en een bijzondere Dick Bruna-collectie. Met onze verhalen willen we je blik verruimen en je laten zien hoe verschillende tijden en kunstvormen met elkaar verbonden zijn.
Alle afleveringen
Credits
Deze podcast is gemaakt door Horens.audio en Michiel van de Weerthof in opdracht van het Centraal Museum Utrecht. Met speciale dank aan de geïnterviewden: Bart Krieger, Ronald Snijders en Catrien Schreuder. Ook veel dank aan de medewerkers collectiebeheer en depot van het Centraal Museum.
Info over tentoonstellingen in jouw mail?
Blijf op de hoogte van wat er binnen én buiten de muren van ons museum gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een e-mail.