Tsjaks of Kuba-doeken zijn lange smalle doeken, gemaakt van geweven raffia en versierd met abstracte motieven. Ze werden gedragen als ceremoniële dansrok door de Kuba-stammen in Congo-Kinshasa (in 1989: Zaïre).

In 1989 werden tien tsjaks tentoongesteld in het Centraal Museum, tezamen met moderne kunst. Die combinatie wilde geen parallellen of invloeden suggereren, maar liet zien dat deze oude Afrikaanse kunstvorm een zelfstandige plaats verdient in het totaal van de abstracte kunst. De doeken varieerden in lengte van 3,7 tot 6,3 meter.

De getoonde tsjaks dateerden van omstreeks het eind van de 19e, begin 20e eeuw en waren versierd met applicaties van raffiadoek. De Olfert Dapper Stichting die de tentoonstelling had samengesteld, is in 1983 opgericht in Amsterdam. Het doel van de stichting is het behoud van oude Afrikaanse kunst en de verspreiding van kennis daarover. De Dapperstraat in Amsterdam is eveneens genoemd naar Olfert Dapper (1636–1689), een Nederlandse arts en geschiedschrijver.

Documentation

  • Au royaume du signe : appliqués sur toile des Kuba, Zaïre = [Tsjaks : kunst uit de oerwouden van Afrika], Ed. Adam Biro, Ed. Dapper, 96 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.99E1FB74-6776-4C84-8E2F-A3295436D782

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!