De oudste stadscollectie van Nederland is zo breed en veelomvattend als de titel suggereert. Niet alleen is ruimhartig uit de rijke collectie van het museum geput die bestaat uit moderne en hedendaagse kunst, design, mode, stadsgeschiedenis oude kunst en toegepaste kunst. De thema’s beslaan ook diverse periodes in onze jaartelling en hebben een internationale reikwijdte of actueel perspectief.

Stad centraal

De stad, die zijn oorsprong heeft in het Romeinse castellum dat ruim 40 jaar na Christus werd gebouwd op de plek waar nu het Domplein is, staat centraal. Of het nu om makers en verzamelaars gaat die er vandaan komen, zoals Gerrit Rietveld en Pyke Koch, om gebruiksvoorwerpen zoals zwaarden en zilver, kunstwerken die hier wortelen of objecten die om lokaal-historische redenen waardevol zijn: in een dynamische collectiepresentatie vertellen zij het verhaal van Utrecht en de interactie van deze internationale stad met de wereld.

Verrassend, gedurfd en actueel

Het Centraal Museum plaatst de kunstwerken in een verrassende, gedurfde en vaak actuele context. De opstelling is daarom ook niet chronologisch.
De iconen krijgen hiermee ruim baan en vaak een nieuwe betekenis of andere lading.

Te zien

Verdeeld over twee etages in de Expo's 4, 5 en 6 ziet u werk van onder anderen Gerrit Rietveld, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst, Joachim Wtewael, Marlene Dumas, Pyke Koch, Jan van Scorel, en Charley Toorop. Er zijn  altijd hoogtepunten uit de mode-collectie te zien, naast iconen als het populaire zeventiende-eeuwse poppenhuis en het Utrechtse Schip (in Expo 11). Ook vindt u er maquettes van de Domtoren en het Rietveld Schroderhuis.