In maart 1968 werd in het Centraal Museum een expositie met werken van Amedeo Modigliani (1884-1920) geopend. Het ging om 20 schilderijen en tekeningen die door de Nederlandse verzamelaar Welters van Hattum uit Barcelona waren aangekocht. Daarnaast waren twee tekeningen uit andere particuliere collecties te zien, plus de enige tekening die toentertijd in een Nederlandse openbare instelling , het Frans Hals Museum, te vinden was.

De werken uit de collectie-Welters werden omschreven als proefnemingen, studies en schetsen waarvoor Modigliani gebruikte wat hij toevallig bij de hand had, triplex, een oud schetsboekkaft, kastplankjes, enz.

Na de opening ontstond er ophef over de toeschrijving van de werken uit de collectie-Welters. De gemeenteraad verzocht het college van B&W onderzoek te doen. B&W voelden daar echter niet veel voor, omdat het een tijdelijke expositie was. De directrice van het Centraal Museum, Elisabeth Houtzager, heeft de toeschrijving zelf laten onderzoeken en is achter de toeschrijving blijven staan.

Locatie

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentatie

  • Werken van Amedeo Modigliani in Nederlands bezit, [verantwoording = avant-propos Maria Elisabeth Houtzager ; int. = int. Arthur S. Pfannstiel], Centraal Museum (Utrecht, 1968), 43 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2264B9F2-B4C8-4048-97F4-41304FBD3C04

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!