De tentoonstellingreeks "Start" ontstond in 1952 op initiatief van de Jury voor de koninklijke subsidie voor vrije schilderkunst, destijds onder voorzitterschap van de kunstenaar Matthieu Wiegman. Het initiatief kwam voort uit de gedachte om aan jonge schilders die na de Tweede Wereldoorlog de koninklijke subsidie verwierven, de gelegenheid te geven hun werk te exposeren. Na zes jaar stopte de reeks. In 1959 werd bij de tentoonstelling "Vorming '58" teruggekeken: de bijeengebrachte schilderijen en grafiek moesten een indruk geven van de voortschrijdende ontwikkeling van een zestiental vroegere Start-exposanten.

In het Centraal Museum, en later in Brunssum, waren werken te zien van onder meer Simon Erb, Rudi Bierman, Jef Diederen, Theo Bitter, Nico Wijnberg, Hans van Norden, H.J. Mengels, Gène Eggen , Enno Brokke en Frans Nols. Van de laatste, eens omschreven als de minst luidruchtige Amsterdams-Limburgse kunstenaar, kocht het Centraal Museum zijn schilderij 'Hooimijten' aan; in 2006 werd het geveild, omdat het werk te weinig raakvlakken had met de collectie van het museum.

De tentoonstelling "Vorming '58" trok circa 1.000 bezoekers.

Documentatie

  • Vorming '58, [ten geleide J. Hulsker], s.n. ([S.l., 1959), [6] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.A8544937-6397-47A3-9765-78D3C0B0C42A

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!