Tijdens deze bijzondere tentoonstelling gelden andere prijzen en verruimde openingstijden. Behalve ruimere openingstijden overdag, zijn we ook op extra maandagen en extra avonden open. Alle tickets worden in tijdsblokken verkocht. Koop uw tickets online.
Een heel bijzondere bruikleen is het werk De graflegging van Christus van Caravaggio. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Het is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen. Vanaf 15 januari tot en met het einde van de tentoonstelling is Caravaggio’s Medusa te zien. Dit schilderij is afkomstig uit een Italiaanse privécollectie. Caravaggio schilderde twee versies van de mythologische figuur, het andere schilderij hangt in het Uffizi in Florence. De derde Caravaggio in de tentoonstelling is de Mediterende Hiëronymus uit het Museum of Montserrat te zien. Ook dit schilderij was nog niet eerder in Nederland.
Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse caravaggisten naast hun Europese collega’s zien: Italianen Caravaggio, Bartolomeo Manfredi, Cecco da Caravaggio, Giovanni Antonio Galli (Lo Spadarino), Giovanni Serodine, Orazio Borgianni en Orazio Gentileschi, Spanjaard Jusepe de Ribera, Fransen Nicolas Régnier, Nicolas Tournier, Simon Vouet en Valentin de Boulogne en Vlamingen Gerard Seghers en Theodoor Rombouts.
De tentoonstelling bevat ruim zestig bruiklenen, afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Louvre in Parijs, Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington, maar ook uit kerken in Rome.
De gratis audiotour leidt u door de tentoonstelling en biedt u veel achtergrondinformatie over de getoonde werken. De tour is ingesproken door Arthur Japin.
De rijk geïllustreerde catalogus met essays van Dr. Ashok Roy, Dr. Bernd Ebert, Prof. Dr. Helen Langdon, Dr. Liesbeth M. Helmus, Dr. Marten Jan Bok en Prof. Dr. Volker Manuth is verkrijgbaar in de museumwinkel en kost € 29.95.
Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien! De Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.
Dat de schilderijen van de Utrechters zo herkenbaar Hollands zijn, heeft te maken met het nog verder doorgevoerde realisme van Caravaggio. Baburen en Ter Brugghen schilderden ook lelijkheid: knollen van neuzen, rotte tanden, vieze nagels. Aan Ter Brugghen komt zelfs de twijfelachtige eer toe de meest lelijke, maar ook de meest realistische baby te hebben geschilderd in de zeventiende-eeuwse schilderkunst.
Gerard van Honthorst deed het zeer goed in Rome. Honthorsts inventie om zijn scenes via een verborgen, indirecte lichtbron te verlichten werd zelfs zo beroemd dat hij de bijnaam ‘Gherardo delle Notti’ kreeg, Gerard van de Nachten. Hij kreeg – net als Dirck van Baburen – belangrijke opdrachten voor altaarstukken en van beide kunstenaars werden schilderijen aangekocht door belangrijke verzamelaars, zoals Kardinaal Giustiniani, een beschermheer van Caravaggio. Hun werk hing in de zalen van diens palazzo, naast dat van de Italianen, Vlamingen, Fransen en Spanjaarden.
De tentoonstelling volgt de drie Utrechters op hun Rome-avontuur, maakt inzichtelijk wat het met hen deed, en toont hun mooiste werk.
De tentoonstelling werpt een nieuw licht op het Internationaal caravaggisme. Geldt Caravaggio wel als de belangrijkste inspiratiebron voor de Utrechters Baburen, Honthorst en Ter Brugghen?
Het Centraal Museum organiseert de tentoonstelling samen met de Bayerischen Staatsgemäldesammlungen in München. Hij start in Utrecht en reist daarna door naar München:
Centraal Museum, Utrecht: 16 december 2018 t/m 24 maart 2019
Alte Pinakothek, München: 17 april 2019 t/m 21 juli 2019
Wist u dat de Utrechtse caravaggisten tot de Hollandse Meesters behoren? Iedereen kent Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Johannes Vermeer maar de Utrechtse caravaggisten inspireerden hén juist met hun sterke licht-donkercontrasten. Maak deze winter kennis met nog een Hollandse Meester: Caspar van Wittel. Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Rome, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland tot nu! Lees meer op de website van Kunsthal KAdE.
Vormgever
Marcel Schalmgemeijer
Documentatie
Collectie in deze tentoonstelling
Duurzame url
Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E35A0A48-81D5-40AD-862C-4E4DD5C16729
Vragen?
Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!
24 sep 2023 — 14 jan 2024
Makers en duiders schuiven aan bij Jeroen Junte en bekijken de stoel van alle kanten.
Dagelijks
Wees nieuwsgierig en ervaar hoe je samen meer ziet. Verkrijgbaar bij de ticketbalie.