Het vliegtuig van Rietveld
12 sep 2010
Tijdens het Uitfeest zulllen ruim 160 organisaties en gezelschappen ter opening van het culturele seizoen gratis te bezoeken zijn, zo ook het Centraal Museum. Als voorproefje van de grote overzichtstentoonstelling Rietvelds Universum zul je tijdens het Uitfeest 12 september de unieke kans krijgen om het vliegtuig van Rietveld te bekijken. In 1955 kreeg Gerrit Rietveld van vliegtuigfabrikant Fokker de opdracht het interieur te ontwerpen van de Fokker Friendship F27. Het ontwerp is nooit in productie genomen, omdat alle luchtvaartmaatschappijen hun eigen ontwerp wilden, maar er zijn wel tekeningen van bewaard en foto’s van een prototype dat ooit is ontwikkeld.

Mini-tentoonstelling
Bij het Centraal Museum komt op de parkeerplaats de authentieke romp van zo’n vliegtuig te staan met daarin een mini-tentoonstelling over dit ontwerp van Gerrit Rietveld. Bezoekers worden ontvangen door een cabin crew, die bestaat uit een steward en een stewardess. Het prototype van het rompstuk van de Fokker F27 Friendship is beschikbaar gesteld door het luchtvaartthemapark Aviodrome in Lelystad.

Collectie in deze tentoonstelling

• In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!