Het Centraal Museum in Utrecht had na zorgvuldig onderzoek in 2006 besloten ruim 1.500 kunstwerken af te stoten uit de deelcollectie beeldende kunst. Het ging om stukken die niet passen binnen het verzamelbeleid van het Centraal Museum, zoals vastgelegd in het collectieplan, en die daarom elders, bij collega-musea of bij particulieren, een betere bestemming konden vinden.

De af te stoten werken
Volgens de leidraad voor het afstoten van museale objecten, opgesteld door het Instituut Collectie Nederland en de Nederlandse Museumvereniging, werden deze werken eerst aangeboden aan andere Nederlandse musea. Ook degenen die dachten rechten te kunnen ontlenen aan de af te stoten werken, konden zich melden bij het Centraal Museum.

Tentoonstelling, veiling en lezingen
De tentoonstelling met alle af te stoten werken was van 4 februari t/m 8 maart 2006 voor publiek toegankelijk. De werken die niet in musea konden worden ondergebracht werden op zondag, 12 maart 2006 in een openbare veiling door veilinghuis Sotheby"s in het Centraal Museum geveild.
Tijdens de tentoonstelling presenteerde het Centraal Museum twee lezingenseries over de thema's verzamelen en afstoten en over de collectie van het museum.

Documentatie

  • [Uit in Utrecht : Uit het depot, item door Marijke Helwegen] (2006)
  • Afstoten stap voor stap, Errol van de Werdt
  • Centraal Museum ruimt op, Tekst Marleen Blokhuis, Sotheby's Amsterdam (Amsterdam, 2006) (47 p.)

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!