De kleine tentoonstelling die in oktober-december 1978 in het Prentenkabinet van het Centraal Museum gehouden werd, liet zes schilderijen zien van Tomas Rajlich. Hij werd in 1940 in Jankow (in het toenmalige Tsjechoslowakije) geboren en woont vanaf 1969 in Nederland. In 1971 was zijn werk al in het Centraal Museum te zien geweest op een tentoonstelling met werken van Tsjechoslowaakse grafici.

Aanleiding tot de tentoonstelling in 1978 was de aankoop van een schilderij van Rajlich uit 1976. Dat schilderij stond dan ook centraal; de vijf andere schilderijen, plus een serie van vier litho's, werden getoond om de ontwikkeling in het werk van Rajlich rond dit schilderij aan te duiden.

Libuse Brozek-Dolezal, de toenmalige conservator Moderne Kunst en evenals Rajlich in 1969 uit Tsjechoslowakije gevlucht, schreef over hem: "Rajlich komt uit een land waarin de lyrische abstractie met de herinneringen aan landschappelijke vormen en aan de kleursymboliek heel diep in de aard van de kunst liggen. (...) Deze kunst is eerder esthetisch en poëtisch dan ruig en agressief. Rajlich, die met de kunst van zijn geboorteland niets meer te maken wil hebben, kan aan bepaalde eigenschappen van deze traditie toch niet ontkomen. De lyrisch-esthetische waarden worden voor zijn werk bepalend juist in de periode 1975-1976, waaruit ook de aanwinst van het Centraal Museum dateert. In de schilderijen uit deze periode komt de kleur duidelijk tot uiting, maar ze blijft als het licht binnen beperkte grenzen. De kleur en het licht mogen nooit illusionistisch of expressief worden. Het gaat de kunstenaar om niets anders dan om het puur schilderen met minimale middelen." In de jaren zeventig was hij dan ook één van de belangrijkste vertegenwoordigers van wat toen de 'fundamentele schilderkunst' werd genoemd.

In 1994 werd hem de Ouborgprijs toegekend, de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst.

Documentatie

  • Tomas Rajlich, [tekst L. Brozek-Dolezal], Centraal Museum (Utrecht, 1978), [8] p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.7B1B5C37-1052-468E-AA3C-2F586CD27637

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!