Op zoek naar een architect of ontwerper die wat moois zou kunnen doen met de ‘restruimten’ van het ingewikkelde gebouwencomplex waarin het Centraal Museum is gehuisvest kwamen Edwin Jacobs, directeur, en Ida van Zijl, conservator toegepaste kunst, als vanzelf bij Rietveld Landscape terecht. Op de Architectuurbiënnale in Venetië van 2010 presenteerde Nederland onder de titel Vacant.nl een verrassende inzending van het architectenduo Rietveld Landcape. Daarin stelden de broers Ronald en Erik Rietveld dat leegstand op innovatieve wijze ingezet kan worden voor de ontwikkeling van de creatieve economie. De presentatie inspireerde het Centraal Museum met een frisse blik te kijken naar de lege ruimten in het eigen museumgebouw. Rietveld Landscape kreeg opdracht een presentatiesysteem te ontwikkelen dat de lege en ongebruikte ruimten van het museum bij het circuit van expositiezalen betrekt. Objecten uit de verzameling 20ste-eeuwse toegepaste kunst en vormgeving worden in deze opstelling getoond.
Vanaf 2013 werken de broers verder onder de naam RAAAF.

Collect & Connect
Pretty Vacant is daarmee ook één van de uitingsvormen van Collect & Connect, het onderzoeksproject naar de verzameling 20ste en 21ste-eeuwse vormgeving van het Centraal Museum. Het collectieonderzoek dat normaal gesproken achter de schermen plaats vindt, wil het museum deze keer laten zien aan het publiek. En, als het kan, mensen op verschillende manieren in contact brengen met deze verzameling, digitaal of in levenden lijve. De collectiestukken in Pretty Vacant worden onderzocht, beschreven en gefotografeerd voor Collect & Connect.

Aanwinst
Het verwervingsbeleid voor de collectie toegepaste kunst en vormgeving van het Centraal Museum richt zich op werk op het snijvlak van beeldende kunst, vormgeving en architectuur, waarbij niet alleen voltooide producten maar ook opdrachten als middel tot collectievorming wordt gezien. Rietveld Landscape is een jong bureau dat de bij uitstek de nieuwe ontwikkelingen op dit snijvlak vertegenwoordigt. Edwin Jacobs beschreef ze als “de talenten op het gebied van ontwerp van architectonische interventies die volkomen los staan van een bestaande architectonische of theoretische verhandeling. Het zijn echte nieuw-denkers in beelden ter expressie van architectuur en ontwerpen.”

Door de aankoop van deze installatie van Rietveld Landscape realiseert het Centraal Museum, met steun van het Mondriaan Fonds, de in het collectiebeleidsplan uitgesproken wens om Vacant NL toe te voegen aan de Collectie Nederland.

Documentatie

  • Dutch Design jaarboek 2013 = Dutch Design yearbook 2013, samenst. = ed. by Antoine Achten, Hans van der Markt, Timo de Rijk (eindred.= ed.-in-chief) ; teksten = texts Georgette Koning ... [et al.], nai010 uitgevers (Rotterdam, 2013), 192 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C711E14B-4FAF-490E-9A24-886D7C2E10FC

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!