Presentatie van recente aanwinst

Het Centraal Museum presenteerde t/m 20 maart 2011 de schilderijen no ON en Thai King Comes van kunstenaar Peter Koole, die recent zijn aangekocht. In de werken weet Koole de politieke conflicten, een onderwerp dat regelmatig terugkomt in zijn oeuvre, letterlijk en figuurlijk voor je ogen af te laten spelen. Koole gebruikt hiervoor opvallende materialen zoals details van persfoto’s, teksten en zelfs delen van vlaggen.

Peter Koole
Het zijn weerbarstige schilderijen die Peter Koole (Middelburg, 1958) maakt: het ligt niet voor de hand om politieke conflicten middels schilderkunst aan de orde te stellen. Zowel in beeld als in uitvoering wordt nadrukkelijk de relatie met de ‘vrije’ schilderkunst aangegaan. Het conflict speelt zich letterlijk en figuurlijk voor onze ogen af. Koole ontleent zijn figuratie aan persfoto’s, versnijdt deze en voorziet ze vervolgens van een ongerijmde context.

no ON
Koole verwerkt niet alleen beeldmateriaal in zijn schilderijen, maar ook teksten en, in no ON (2006), vlaggen: uit de Israëlische en de Palestijnse vlag stelde hij een nieuwe samen. De tekst op dit werk, geschilderd in een basale typletter, is suggestief – ‘he lights match’… ‘they tight her’… wordt iemand gemarteld? De taal wordt verhaspeld, zodat ‘explanation’ ‘ex plain nation’ wordt.

Thai King Comes
Midden op het schilderij Thai King Comes (2009/2010) staat een jongen in een van Andy Warhols Brillo dozen. Hij kijkt angstig op naar de bewapende mannen om hem heen. Peter Koole heeft de scène gebaseerd op een kaart die hij in handen gedrukt kreeg bij een pro Palestina demonstratie. Op de foto is te zien hoe een Palestijns jochie wordt gearresteerd door Israëlische soldaten. Door het incident in de setting van een museumzaal te plaatsen, is de voorstelling volkomen absurd geworden – de combinatie van kunst en de praktijken van de middenoosten politiek wringt, zelfs met de min of meer politieke Mao beelden van Warhol.

Vormgever

fotografie Ernst Moritz

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.415CFE05-D040-4F11-95FF-11C0A3F06E2F

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!