Op het Domplein opende op 4 juni 1999, bij zonsopgang, de toenmalige staatssecretaris voor Cultuur Rick van der Ploeg de tentoonstelling Panorama 2000, georganiseerd door het Centraal Museum. Deze expositie was alleen als geheel te ervaren vanaf de Domtoren. Vanaf de verschillende transen ontvouwden de kunstwerken zich in het panorama. Om ook mindervaliden in ge gelegenheid te stellen de tentoonstelling te zien was aan de toren een tijdelijke lift bevestigd.

Er waren 24 werken gerealiseerd, zoals de tweede zonsondergang in het westen van Olafur Eliasson, het reuzenrad voor auto's van John Körmeling, een grote foto op het schip van de Domkerk van Roy Villevoy en door de wind bewogen dakdieren van Theo Jansen. Na afloop zijn de kunstwerken weer verwijderd, met uitzondering van de UFO op het dak van het hoofdkantoor van ProRail aan het Moreelsepark, gemaakt door Marc Ruygrok, en de reusachtige mus van Tom Claassen, die naar de zijingang van het St. Anthonius Ziekenhuis (lokatie Oudenrijn) werd verplaatst.

zie ook http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Panorama_2000:_Dakdromen

Locatie

Domtoren

Documentatie

  • [Jeugdjournaal : Panorama 2000], (1999), 2'20''
  • [Panorama 2000 : opnamen Utrecht vanaf de Domtoren (raws)], (1999)
  • [Pigeon voorbereiding, project van Carsten Höller]

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C307AF28-AADE-4CF4-9B37-23B5E18E47F5

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!