Het Centraal Museum werd in korte tijd drie schilderijen rijker, die de stad Utrecht rond 1800 laten zien. Het gaat om Gezicht op de Weerdpoort door Jan Hendrik Verheyen uit 1821 en twee stadsgezichten door Isaac Ouwater uit 1779: De Stadhuisbrug met omgeving en Het Janskerkhof. Het eerstgenoemde schilderij is in oktober 2007 gekocht op een veiling van Christie’s. De beide andere stukken waren al dertig jaar in bruikleen, maar zijn door de eigenaar aan het museum geschonken. Ouwater heeft waarschijnlijk nooit iets anders gemaakt dan stadsgezichten, het was zijn specialisme. Hij voerde zijn schilderijen met zeer grote precisie uit en werkte in verschillende steden. Verheyen was een echte Utrechter en maakte naast nauwkeurige afbeeldingen van werkelijke situaties ook fantasiegezichten. Het Gezicht op de Weerdpoort is een waarheidsgetrouw schilderij.
De drie kunstwerken vormen een mooie aanvulling op de rijke topografische collectie van het Centraal Museum en geven samen met de andere werken in de presentatie een prachtig beeld van de stad.

Ter gelegenheid van deze nieuwe aanwinsten was van 25 januari t/m 27 april 2008 een presentatie met deze en andere stadsgezichten uit de late achttiende en de vroege negentiende eeuw.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2E78C703-852C-417E-9DB8-353217D7A0C1

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!