Het dick bruna huis in Utrecht viert in 2011 – het Jaar van het Konijn – haar 5-jarig jubileum! Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid heeft het Centraal Museum nationale en internationale modeontwerpers gevraagd een feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Ontwerpers, onder wie Saskia van Drimmelen, Claes Iversen, Jan Taminiau, het Britse Boudicca en het Japanse Anrealage, werken aan een ontwerp voor een aardewerken nijn van 40 cm. hoog, waarbij ze zich laten inspireren door het werk van nijntjes geestelijke vader Dick Bruna. Dick Bruna zelf heeft op papier een nieuwe feestjurk ontworpen, evenals Piet Paris. De illustraties en de modeontwerpen worden vanaf 1 april 2011 getoond in de nieuwe presentatie nijntje in de mode, samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna.

Nieuwe presentatie: nijntje in de mode
Het werk van Dick Bruna wordt gekenmerkt door een heldere en directe tekenstijl, die erg tot de verbeelding spreekt. Dick Bruna is een van de weinige Nederlandse kunstenaars die nog altijd wereldwijd een inspiratiebron vormt voor jong en oud. Zo ook voor modevormgevers. Deze ‘mode-ogen’ vormen het startpunt van een nieuwe presentatie ter ere van het 5-jarig jubileum van het dick bruna huis: nijntje in de mode. Het Centraal Museum heeft vooraanstaande nationale en internationale modevormgevers gevraagd een nieuwe feestjurk te ontwerpen voor nijntje. Deze ontwerpen worden getoond op aardewerken nijntjes van ca. 40 centimeter hoog en zijn onder meer van Anrealage (Japan), Boudicca (Engeland), Claes Iversen, Jan Taminiau en Saskia van Drimmelen. In totaal zullen circa 15 ontwerpen te zien zijn. Dick Bruna heeft speciaal voor deze gelegenheid een nieuw ontwerp gemaakt op papier, evenals Piet Paris. De modeontwerpen en deze nieuwe illustratie worden getoond samen met ruim 100 modegerelateerde werken uit het oeuvre van Dick Bruna.

Vormgever

fotografie Ernst Moritz

Documentatie

  • Bewondering wordt inspiratie : Edwin Jacobs over nijntje in de mode, tekst Noah van Klaveren, (Cultuur Magazijn : Fonds voor Cultuurparticipatie, 2011), 54 - 57
  • Nijntje in de mode : Piet Paris, Minä Perhonen, Boudica, Lidewij Edelkoort en anderen, auteurs Ninke Bloemberg, Lidewij Edelkoort, Centraal Museum (Utrecht, 2011), [48] p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.44EB5E0C-4AD8-449F-9D12-1FB89438C6E7

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!