De ontwerpers Tejo Remy en René Veenhuizen hebben voor nijntje een nieuw huis ingericht met een keuken, een slaapkamer, een voorleeshoek, een knutseltafel en een tuin. In dit huis vind je overal tekeningen, boekjes, posters en andere dingen ontworpen door Dick Bruna, de bedenker van Nijntje. Bruna heeft als grafisch ontwerper tientallen boekomslagen ontworpen. Beroemd zijn de Zwarte Beertjes pockets van A.W. Bruna uitgevers uit de jaren vijftig en later.

Ook ontwierp Bruna posters en ander reclamemateriaal, vaak voor goede doelen, zoals campagnes voor het wassen van je handen na een bezoek aan de w.c. Bruna gebruikt eenvoudige vormen en heldere kleuren. Vaak zijn een paar lijntjes genoeg om aan te geven of een figuurtje vrolijk, boos of verdrietig is. Het Utrechtse ontwerpersduo Remy en Veenhuizen heeft zich door zijn werk laten inspireren en nijntjes nieuwe huis als een levensgrote kijkdoos ingericht met stripachtige meubelen en opzetstukken. Dit speelse karakter is kenmerkend voor hun werk, dat vaak lijkt te ontstaan uit toevallige vondsten. Tweedehands spullen worden met ongewone technieken en materialen samengevoegd tot fantasievolle verrassende voorwerpen.

Het Centraal Museum verzamelt hun ontwerpen al vanaf de jaren negentig. Een deel ervan is te zien in de collectie-opstelling in het hoofdgebouw aan de overkant. Kinderen Voor veel jonge kinderen is een bezoek aan het dick bruna huis hun eerste kennismaking met een museum. Ze zijn van harte welkom bij 'Nijntje, het huis', want ook voor hen is er van alles te zien en te doen. Er zijn zoek-, voel-, en telopdrachten, en aan de knutseltafel kunnen kinderen met hun ouders hun eigen droomhuisje knutselen. In de huiskamer staat de televisie aan: een vriendelijke mevrouw leest de kleintjes voor uit het boekje 'het huis van nijntje'.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.4D18DAB1-5358-453A-BAEA-FE7633ECEFD6

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!