Van 9 september t/m 26 november 2017 presenteert het Centraal Museum nieuwe werken van de Utrechtse beeldend kunstenaar Britt Dorenbosch in de tentoonstellingszaal Nieuw Utrechts. Deze tekeningen en schilderijen zijn het resultaat van het onderzoek dat Dorenbosch het afgelopen jaar heeft kunnen doen dankzij het K.F. Hein Stipendium dat ze in 2016 won.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Britt Dorenbosch behoort tot de meest interessante jonge schilders uit Nederland. Haar werk is technisch zeer vaardig en steeds weer lijkt ze in haar directe omgeving een aanleiding te vinden om de kracht en het plezier van schilderen te vieren. Ze begeeft zich daarmee op een spannend traject van ogenschijnlijke alledaagsheid en virtuoze verbeeldingskracht."

Thuis
Britt Dorenbosch won het K.F. Hein Stipendium met haar schetsontwerp Thuis. De kleurrijke tekeningen en schilderijen die ze in het Centraal Museum presenteert komen voort uit nader onderzoek naar dit thema. Welke elementen zorgen voor het thuisgevoel en welke rol speelt herinnering hierin? Hoe goed kennen we de alledaagse objecten die ons omringen en in hoeverre definiëren zij dit ‘thuis’? Door objecten te schilderen uit de huizen waar ze heeft gewoond, van haar ouderlijk huis tot en met haar huidige huis, zoekt Dorenbosch naar een antwoord op deze vragen.

Details van objecten uit haar directe leefomgeving van toen en nu zorgen voor een rijk kleurenpalet: een gebreide kindersjaal, een kussentje van haar moeder of een geborduurde ceintuur uit Guatemala. Door in te zoomen op het patroon van het object geeft ze de bezoeker ruimte voor eigen interpretatie en plaatst ze zich zelf in een rijke schilderstraditie.

Britt Dorenbosch: "Thuis is mijn rustpunt. Het is de plek waar ik mezelf kan zijn. Wie ik ben wordt weerspiegeld in de spullen die ik om me heen verzamel. Je thuis voelen valt of staat bij herkenbaarheid. De vele planten in mijn huiskamer, de kleurrijke vloerkleden en de zelfgebouwde kasten herinneren me aan mijn ouderlijk huis. Dat is voor mij de basis van thuis zijn."

Dorenbosch won het K.F. Hein Stipendium omdat de jury onder de indruk was van de wijze waarop zij binnen dit thema weet te verrassen met een rijke techniek. Haar verhaal is heel persoonlijk en individueel, maar tegelijkertijd in de wijze van verbeelden zo geabstraheerd dat iedereen zich ertoe kan verhouden. De heldere verbeelding van deze persoonlijke en daarmee ook innerlijke wereld trof de jury.

K.F. Hein Stipendium
Tweejaarlijks reikt het K.F. Hein Fonds het K.F. Hein Stipendium uit. Het stipendium bestaat uit een bedrag van € 20.000 en een expositie in het Centraal Museum in Utrecht. Het fonds en het Centraal Museum willen hiermee het kunstklimaat in de provincie bevorderen en kunstenaars en ontwerpers de kans geven zich te ontwikkelen en te profileren. Britt Dorenbosch is de derde winnaar van het K.F. Hein Stipendium.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Thuis verschijnt de publicatie genaamd Britt Dorenbosch. De publicatie is vanaf 9 september 2017 te koop in de museumwinkel.
Hanne Hagenaars, Britt Dorenbosch, prijs: € 2

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C8E8A3C0-0561-4EE4-8D96-AEC06FE71681

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!