Verzamelen van mode is een kunst op zich. Het samenstellen van een collectie vraagt tijd, kennis, passie, een goed oog en een beetje geluk. In dit tweeluik zijn iconische topstukken te zien uit twee bijzondere Utrechtse privécollecties.   

 
‘Een herinnering aan vijftig jaar schitterende couture.' - Hans van Emmerik (collectioneur)  

IMG_3324.jpg

Al op jonge leeftijd bewondert Van Emmerik de kleren op familiefoto's, vooral die van zijn grootmoeder. Zij heeft bovendien een atelier voor kinderkleding in Utrecht, gevestigd op een 18de-eeuws landgoed, gelegen aan het eind van de Oosterkade/Helling 1. Van haar krijgt hij ook restjes stof. Zijn fascinatie is gewekt en speurt als gedreven collectioneur naar mode uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Inmiddels bezit hij de grootste privécollectie van Nederland uit dit tijdvak: ruim 300 jurken die in die periode door welgestelde dames zijn gedragen. Van spectaculaire avondjurken met pailletten tot couture van ruisende zijde.  

 
‘Op ieder hoofd past een hoed.’ - Tiny Meihuizen-Wijker (collectioneur)  

Hoeden 19-03-2024 (9).jpg

Tot 2009 bevond zich op steenworp afstand van het Centraal Museum het hoedenmuseum en de verzamelaarswinkel Gossip & Whispering. Oprichtster Tiny Meihuizen-Wijker raakt als jong meisje gefascineerd door de hoeden die vrouwen dragen naar de kerk. Vol bewondering kijkt ze naar de uitbundige ontwerpen, opvallende kleuren en bijzondere details. De meest eigenzinnige exemplaren kunnen rekenen op roddels en gefluister. Met een hoed maak je een statement. Haar collectie groeide uit tot ruim twaalfhonderd hoofddeksels: van geraffineerde cloches uit de jaren 20 tot extravagante ontwerpen met bloemen en vogelveren.  

Het Centraal Museum toont nu voor het eerst deze grotendeels verborgen gebleven schatten als tweeluik voor een groter publiek.  


Digitale passpiegel 

Hoe zou het staan, de vilten Buffalohoed van Vivienne Westwood (1941-2022) of een groen dophoedje uit de jaren 20? Helaas mag mode in museumcollecties niet meer worden gedragen vanwege de kwetsbaarheid van het textiel. Maar we bundelden onze krachten met Europeana Fashion en Modemuze. Met behulp van innovatieve technologieën zoals 3D-scans en 360 graden-fotografie kun je hier toch verschillende hoeden passen. Dus… probeer maar uit!  

De Verdieping

Op de tweede etage van het museum lanceren we 'De Verdieping'. Hiervoor nodigen we kunstenaars, of in dit geval collectioneurs, uit om hun eigen werk te presenteren in relatie tot het museum. 

 
Collectie Centraal – DRESSCODE 
T202369_015.COLLECTIE CENTRAAL-PH.GJ.vanROOIJ.jpg

Sinds december 2023 is er voor het eerst sinds 1978 weer een permanente plek voor mode – uniek in Nederland! De route van de nieuwe vaste collectieopstelling begint in de middeleeuwen en eindigt in het heden, waarbij elke zaal verbonden is aan een thema. Verspreid over de zalen kom je mode tegen uit verschillende tijdsperiodes: van Klavers van Engelen, Iris van Herpen en Viktor & Rolf, tot Duran Lantink, Das Leben am Haverkamp, Virgil Abloh en No Limits Art Castle! De modezaal DRESSCODE is een tentoonstelling in een tentoonstelling, waarin de codes van de mode worden ontrafeld: van de symboliek achter rode schoenen, tot een ontwerp van modehuis Worth, de ‘uitvinder’ van de label(mania). Elk half jaar wordt de mode in deze opstelling gewisseld, vanwege de kwetsbaarheid van textiel.   

Fotografie: Laura van Mosselveld, Frank Bakker, Gert Jan van Rooij.