In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02 slaapbank ontwerpt. Hij doet dat voor Nederlands meubelproducent Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Ook nu nog zijn ze vernieuwend, ruimtelijk én geliefd.

Visser is jarenlang hoofdontwerper van Spectrum en verbindt andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Friso Kramer en Gerrit Rietveld. Hij verzamelt in die tijd werk van Cobra kunstenaars en laat zijn huis ontwerpen door Rietveld.

Om het jubileum van de BR02 te vieren hebben zeven topontwerpers uit Nederland zich laten inspireren door ontwerpen van Martin Visser. Toonaangevende ontwerpers als Marcel Wanders, Kiki Van Eijk, Richard Hutten, Jan des Bouvrie, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek en Sabine Marcelis geven Martin Visser een hedendaags eerbetoon.
Jan des Bouvrie is afgelopen 4 oktober overleden. 

Het Centraal Museum toont de resultaten samen met de ontwerpen van Martin Visser.

Onderstaand filmpje toont het proces van stofferen van de beroemde bank BR02 evenals een kijkje achter de schermen bij het schieten van de campagnebeelden voor de tentoonstelling. 

Wilt u meer lezen over de ontwerpers en de werken die zij gemaakt hebben voor deze tentoonstelling? Klik dan op het plaatje hier onder en een magazine opent zich in een ander scherm.

20-01-17-Spectrum-Visser-Banner-V2 vierkant.jpg

Photo: Benning & Gladkova
Galerie Eenwerk / Barend Koolhaas

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!