In het kader van Marokko Nederland 2005 organiseerde Stichting Upstream de manifestatie Kunstmarokkanen. Tien jonge Nederlands-Marokkaanse kunstenaars exposeerden in 2005 en 2006 hun werk in zeven grote steden. In februari 2006 was de tentoonstelling in het Centraal Museum te zien.

Kunstmarokkanen had tien jonge Marokkaanse kunstenaars, die in Nederland wonen en werken, bij elkaar gebracht met de vraag een werk te maken voor de tentoonstelling. Centrale vraag was welke rol de culturele achtergrond van de kunstenaar speelt in zijn of haar werk. Elk van de kunstenaars gaf hierop een eigen antwoord.

De kunstenaars
Elk van de kunstenaars reflecteerde op de nieuwe samenleving, waarbij de eigen culturele achtergrond in meer of mindere mate van invloed lijkt te zijn op het werk. In de installatie van kunstenaar Shishunk kreeg de bezoeker het stempel "Nederlander" mee en werd zo geconfronteerd met het effect van vooroordelen. Modeontwerper Aziz Bekkaoui maakte een serie glossy billboards met in burka"s gehulde vrouwen die al poserend hun eigen levenstijl aanprijzen aan de hand van wereldberoemde reclames. Amel Bouazizi nodigde met haar installatie "Met het mes op tafel" uit tot een gesprek op het scherpst van de snede. Daarnaast was er werk te zien van Abdellatif Benfaidoul, Amandine Meunier, Wafae Ahalouch el Keriasti, Said Mahrouf, Hamid el Kanbouhi, Tarik Sadouma en Samir Bantal.

Debat en publicatie
De tentoonstelling Kunstmarokkanen werd begeleid door een serie stevige debatten over beeldende kunst en de nieuwe samenleving. Op vrijdag 3 februari 2007 was het afsluitend debat met een aantal kunstjournalisten en enkele van de deelnemende kunstenaars over de expositie. Heeft Kunstmarokkanen de vraag over de invloed van culturele achtergrond kunnen beantwoorden of blijft deze vraag bestaan? Deze avond werd tevens de publicatie van de tentoonstelling gepresenteerd: een uitgave met essays en een overzicht van de werken waarin het centrale vraagstuk wordt behandeld.

Kunstmarokkanen onderweg
De tentoonstelling was te zien in Rotterdam (Locus 010), Amsterdam (BG PostCS), Eindhoven (De Witte Dame), Groningen (Remonstrantse Kerk), Maastricht (Centre Céramique), Den Haag (Vrije Academie) en tenslotte Utrecht (Centraal Museum).

Zie voor meer informatie http://www.kunstmarokkanen.nl

Locatie

Centraal Museum (Post CM)

Documentatie

  • Kunstmarokkanen, red. Minne Buwalda, Stichting Upstream (Amsterdam, 2006), 104 p.
  • Kunstmarokkanen, tekst Manon Berendse, Stichting Upstream, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 2, apr./mei/jun 2006), 104 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.0C339A79-73F1-4DB1-A68C-FBD241EF8CF1

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!