Kinderwerkplaats Groene Vingers

Wel eens een schilderij geproefd? Vanaf 1 mei t/m 23 oktober 2011 kan je kunst eten in het Centraal Museum. Vera (12) en Laila (13) wonnen een prijsvraag van de Utrechtse Kinderraadsvergadering en kregen zo de kans om hun droom in vervulling te laten gaan: een museum voor en door kinderen. Ze werkten samen met kunstenaar Wietske Maas. Zij liet zich inspireren door 17de-eeuwse schilderijen, waarop eetbare planten en bloemen te ontdekken zijn. Het resultaat is de Kinderwerkplaats Groene Vingers, waarin je een stukje schilderij kunt eten en meer te weten komt over planten en de schilderijen van de Utrechtse Oude Meesters.

Museumcuratoren in de dop
Vera en Laila zijn één van de jongste museumcuratoren van Nederland. De creatieve meiden wonnen vorig jaar een prijsvraag van de Utrechtse Kinderraadsvergadering van de gemeente Utrecht. Hun wens was om een museum in te richten voor en door kinderen. Het resultaat is de Kinderwerkplaats Groene Vingers. “Ik ga vaak naar musea, maar die zijn meestal bedoeld voor volwassenen”, vertelt Vera. Het Centraal Museum begeleidde de meiden bij het maken van de tentoonstelling. De Kinderwerkplaats is geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Wietske Maas en eetkunst
Laila en Vera en het Centraal Museum nodigden kunstenares Wietske Maas uit die zich liet inspireren door de 17de-eeuwse schilderijen van bloemstillevens en de kloostertuin van het museum. Wietske Maas bestudeerde de eetbare bloemen en planten op 17de-eeuwse schilderijen. Deze planten zijn vervolgens gezaaid en geplant in de kloostertuin van het Centraal Museum. Met deze planten als ingrediënten bedacht de kunstenares een spannend gerecht wat te proeven is in het museumcafé. Zo proef je een stukje schilderij én een hapje kunstgeschiedenis.

Veel te doen
In de Kinderwerkplaats Groene Vingers van Vera en Laila kan je veel dingen doen die normaal niet mogen in een museum. Zo mag je in de Kinderwerkplaats op de ramen tekenen. In de Kinderwerkplaats komt op het raam de contouren van het schilderij Groot bloemstuk met Keizerskroon van de 17de-eeuwse schilder Roelant Saverij, die kinderen kunnen inkleuren. “Het is zoiets als op nummer schilderen. Als het klaar is ziet het eruit als een groot glas-in-loodraam”, vertelt Laila. Ook kunnen kinderen in de een zelfgemaakt kunstwerk achterlaten en weer het kunstwerk van een ander meenemen: doorgeefkunst. Vera en Laila hebben ook nog een leuke safari door het museum gemaakt. Deze tocht met opdrachten gaat langs alle schilderijen die Wietske Maas inspireerden en de kloostertuin waar je meer leert over de Utrechtse Oude Meesters en eetbare planten.

Vormgever

fotografie Ernst Moritz

Documentatie

  • Groene vingers in het museum : een safari door het Centraal Museum, langs eetbare en minder eetbare schilderijen : voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar, tekst Educatie, Centraal Museum, Centraal Museum (Utrecht, 2011), [8] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.9CE0EBB0-EDF1-4850-AC97-78E233E171A5

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!