In het najaar van 2007 waren de werken van de twee winnaars van de Jeanne Oosting Prijs 2007 te zien. De prijzen waren toegekend aan Gé-Karel van der Sterren, voor de schilderkunst, en aan Marinus Fuit voor de aquarelleerkunst.

Jeanne Oosting Prijs
Sinds 1970 reikt de Jeanne Oosting Stichting jaarlijks twee prijzen uit aan figuratief werkende kunstenaars, één voor de schilderkunst en één voor de aquarelleerkunst. De Jeanne Oosting Prijs is ingesteld uit de persoonlijke middelen van de kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Na haar overlijden in 1994 is bij testamentaire beschikking de Jeanne Oosting Stichting opgericht, die de toekenning van de prijzen verzorgt. De prijzen bestaan uit een geldbedrag van €7.500 en een bronzen penning naar ontwerp van Eric Claus, met een beeltenis van Jeanne Bieruma Oosting.

Ge-Karel van der Sterren
De prijs voor de schilderkunst is in 2007 uitgereikt aan Gé-Karel van der Sterren (Stadskanaal, 1969). Van der Sterrens onderwerpen zijn zeer divers en uitgevoerd met een vrolijk en tegelijkertijd dramatisch kleurgebruik. Zijn schilderijen zijn figuratief, maar laten veel ruimte voor duiding. Gé-Karel van der Sterren volgde zijn opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunst te Enschede en exposeerde in Amsterdam, Den Haag, Reykjavik en New York. Van der Sterren woont en werkt in Amsterdam.

Marinus Fuit
De prijs voor de aquarelleerkunst ging in 2007 naar Marinus Fuit (Koog aan de Zaan, 1934). Zijn zeer gedisciplineerde aquarelleertechniek, op basis van exact tekenen, bevat veelal stedelijke of industriële motieven. Menselijke aanwezigheid doet zich slechts vermoeden. Fuit volgde een opleiding tot lithograaf aan de Amsterdamse Grafische School. Binnen de nieuwe ontwikkelingen in de figuratieve kunst zocht hij zijn eigen weg als schilder en tekenaar. In 1967 had hij zijn eerste solo-expositie in Amsterdam waarna vele solotentoonstellingen door heel Nederland volgden. Marinus Fuit woont en werkt in Haarlem.

Locatie

Centraal Museum (CM Studio)

Documentatie

  • Een gesprek met Marinus Fuit : "Ik heb behoefte mijn mening te geven voordat ik capituleer', Raumond Baan, (leeg record, 1, 2007), 32 - 37
  • Gé-Karel van der Sterren : Jeanne Oosting Prijs 2007, Jeanne Oosting Stichting ([Amsterdam], 2007), [8] p.
  • Marinus Fuit : Jeanne Oosting Prijs 2007, Jeanne Oosting Stichting ([Amsterdam], 2007), [8] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.78FCCC5B-CC5F-4D4B-8310-655BE03363C0

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!