De Utrechtse oude meester Jan van Scorel was een van de eerste kunstenaars die vanuit de Noordelijke Nederlanden naar Italië reisde. In 1522 werd hij op verzoek van paus Adrianus VI conservator van de Vaticaanse kunstcollectie. Scorel liet zich in Rome inspireren door de kunst van zijn illustere collega’s Michelangelo en Rafael. Ook schilderde hij er een portret van Adrianus VI, de enige Nederlandse paus uit de geschiedenis.

Schrijver Jan Paul Schutten en tekenaar Paul Teng maakten op basis van deze historische feiten een 80 pagina’s tellend stripboek. Een snufje fictie ontbreekt niet. Wanneer de paus in 1523 sterft, heeft Scorel vraagtekens bij zijn mysterieuze plotselinge dood. Hij gaat op onderzoek uit om te ontdekken wie er achter de moord op zijn vriend Adrianus zit; de spannende plot in het stripverhaal. De lezer krijgt een staartje van de beeldenstorm in Utrecht mee, een inkijkje in het Vaticaan in de 16de eeuw, de nodige samenzweringen en complotten en zelfs een romance.

Rond de lancering van deze prachtige beeldroman organiseert het Centraal Museum een tentoonstelling van de originele tekeningen van Paul Teng.
Het bijzondere aan Tengs tekeningen is de correcte historische weergave van gebeurtenissen, kleding, landschappen en andere details. Het Centraal Museum verzamelde het bronnen- en beeldmateriaal waarmee de tekenaar aan de slag ging. Een originele en aantrekkelijke manier om (kunst)historisch onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen. In drie korte films vertellen Paul Teng, Jan Paul Schutten en inkleurster Dina Kathelyn over de totstandkoming van de strip.

In de Werkplaats kunnen bezoekers zelf aan de slag. Met hulp van deskundige medewerkers kunnen bezoekers oefenen in het uitwerken van historische plots, het tekenen en inkleuren van strips.

De BankGiro Loterij maakte de beeldroman en de tentoonstelling mogelijk door een genereuze bijdrage uit de dertiende trekking.

Documentatie

  • Der Papst under der Maler, 1. Buch, Paul Teng, Jan Paul Schutten, BD Must (Brussel, 2020), 48 p.
  • Der Papst under der Maler, 2. Buch, Paul Teng, Jan Paul Schutten, BD Must (Brussel, 2020), 52 p.
  • Jan van Scorel : sede vacante 1523, Paul Teng & Jan Paul Schutten ; [voorw. Edwin Jacobs ; verantwoord. Liesbeth M. Helmus], Lecturis (Eindhoven, 2013), [VI], 80, [XI] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.03386410-34A8-4E20-968D-C2F6A9400007

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!