Joop Sjollema (1900-1990) was een vooraanstaand portretschilder. Maar hij maakte ook aquarellen, tekeningen, etsen en lithografieën waarin hij landschappen en genretafereeltjes weergaf. De keuze voor deze onderwerpen hield verband met Sjollema's ambitie "maatschappelijk gericht en voor iedereen begrijpelijk werk" te maken. Dit verklaart waarom hij graag affiches, boekomslagen, ex librissen en postzegels vervaardigde en later ook wandschilderingen, ontwerpen voor glastechnieken en monumentale opdrachten.

In zijn werk wilde Sjollema geen sociaal of politiek commentaar leveren. Zelf zei hij hierover: "Ik voor mij zou gaarne werk maken dat als een feestrede kon klinken, een feestrede op de vreugde."

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag werd van 11 juni tot en met 11 juli 1971 een kleine selectie uit zijn oeuvre tentoongesteld in het Centraal Museum. De expositie was twee maanden eerder te zien geweest in Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Documentatie

  • Tentoonstelling J.S. Sjollema, Centraal Museum (Utrecht, 1971), 1 los bl., [2] bl. pl., vouwblad
  • Tentoonstelling J.S. Sjollema, Centraal Museum (Utrecht, 1971), strooibiljet

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DB0A2E16-1E2F-41AF-8EBB-34A5481824A1

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!