Op de tentoonstelling 'Historische herinneringen aan het Stichts muziekleven' werd aandacht besteed aan het muziekleven in de stad Utrecht. Als beginpunt werd 1631 genomen, het jaar waarin het Collegium Musicum Ultratrajectum werd opgericht. "(...) door het overvloedige materiaal, dat hier te zien is, komen we enkele stappen dichter bij figuren, die in deze stad een dominerende positie in het muziekleven innamen. Dat materiaal vertelt van allerlei dingen, die de muziek nu eenmaal niet meedeelt. Wij zijn weliswaar van mening, dat men ’n componist het beste uit zijn werken kan leren kennen, maar de indruk die we dan ontvangen is die van de mens in zijn geestelijke topvorm. Laten we althans aannemen dat het zo hoort te zijn. Van de meer dagelijkse zijde van zijn bestaan zullen we, zolang we het oog op de scheppende kunstenaar gericht houden, echter niets te weten komen: als men daarop een bescheiden blik zou willen werpen, dan is men op andere middelen aangewezen." (Utrechts Nieuwsblad, 20 mei 1950)

Te zien was onder meer een prent van Pieter Saenredam met het gebouw 'Het Keizerrijk' (hoek Stadhuisbrug en Ganzenmarkt, nu deel uitmakend van het Stadhuis), waar in 1876 de Muziekschool werd gevestigd. Daarnaast krantenartikelen, foto's, een kostbaar koorboek, affiches, programmaboekjes ('Moeders met zuigelingen kunnen in het belang der goede orde niet worden toegelaten'), een exemplaar van het Tijdschrift voor grondige muzikale kritiek en anti-kritiek, ter wering van philisterij [=bekrompenheid] uit 1839. Verder aandacht voor Johan Kufferath, Johan Wagenaar, Anton Averkamp, Jan van Gilse, Hendrik Andriessen, George Stam, Willem Pijper en anderen die een bijdrage aan het Utrechtse muziekleven hebben geleverd.

Aanleiding voor deze tentoonstelling was onder meer het 75-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging. In 2013 werd de KNTV failliet verklaard.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1DFEE527-A4DA-45FF-99D9-36C1A06F5CBF

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!