Frank Gehry (1929) is een Amerikaans architect, onder meer bekend van zijn ontwerp van het Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao (1991). Van hem is de stelling dat een huis zo lekker moet zitten als een oude schoen. In 1990 hield hij in Utrecht de Tweede Rietveld-lezing met als thema 'De bouwkunst is het gezicht van de democratie'. Naar aanleiding van deze lezing noemde de publicist Ronald Zoetbrood hem in het Utrechts Nieuwsblad "de mega-ster van het vrolijke bouwen". In het Centraal Museum werd een kleine tentoonstelling rond het werk van Gehry gehouden.

De eerste Rietveld-lezing was in 1988 gehouden naar aanleiding van de 100e geboortedag van Gerrit Rietveld. Spreker was toen Herman Hertzberger.Ook een derde lezing, in 1992, is bekend.
De tweejaarlijkse cyclus kreeg later een nieuwe impuls dankzij de stichting Rietveldprijs. Zij dateert de eerste Rietveld-lezing dan ook in 2008.

Documentatie

  • Fragmenten uit de Rietveldlezing, Frank O. Gehry
  • Tweede Rietveldlezing op 30 november 1990 in de Stadsschouwburg Utrecht, door Frank O. Gehry, Centraal Museum ([Utrecht, 1990]) (98'00'')

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!