Beeldend kunstenaar Frank Halmans heeft de middeleeuwse kapel van het Centraal Museum van 2 april t/m 4 juli 2010 tot een motel omgebouwd. De acht motelkamers zijn thematisch ingericht met zijn werken: zo is er een boekenkamer, een slaapkamer, een kamer voor kruimeldieven, een leidingkamer vol met leidingen en een flatkamer met flats.

Intussen / Meanwhile
Frank Halmans maakt onpersoonlijke dingen als stofzuigers en kruimeldieven bewoonbaar – en zo, beleefbaar. Hij bouwt bijvoorbeeld een stofzuiger om tot een miniatuurflat, zodat het opgezogen stof in de appartementen neerdaalt. Dat je in boeken kan wonen, maakt de kunstenaar aanschouwelijk door een rijtje boeken uit te hollen en te voorzien van een voordeur en ramen. Wat letterlijk is wordt figuurlijk, en andersom: in het beeld Logeerbedden laat Halmans vier kleine bedjes knus naast elkaar logeren in een groot bed.
De beelden van Frank Halmans gaan om koesteren en herleven, bewonen en beleven. Motel Intussen / Meanwhile is doortrokken van de herinnering aan de wereld van Halmans’ jeugd. Het motel is een tijdelijke verblijfplaats voor de werken. De kunstenaar trekt verder; al reizend voegt hij nieuwe beelden, nieuwe indrukken aan zijn oeuvre toe.

Frank Halmans
Frank Halmans (Heerlen, 1963) woont en werkt in het Utrechtse. Hij nam in 2002 en 2008 deel aan de Utrechtse Salons en had in 2009 een solotentoonstelling in Kunsthal KaDE in Amersfoort. Halmans had meerdere kunstopdrachten voor de openbare ruimte, onder andere voor het Lumaxgebouw in Utrecht. De productiviteit van de kunstenaar heeft geresulteerd in een omvangrijk oeuvre dat zich nog altijd uitbreidt; hoog tijd voor het Centraal Museum om een solotentoonstelling te wijden aan Halmans. Motel Intussen / Meanwhile is zijn eerste solopresentatie in het Centraal Museum.

Utrechtse kunstenaars in het Centraal Museum
Het Centraal Museum besteedt met een reeks solopresentaties speciaal aandacht aan Utrechtse kunstenaars. Daarmee draagt het museum bij aan een levendig stedelijk cultureel klimaat.

Documentatie

  • Frank Halmans, door Piet Augustijn, (Beeldenmagazine : kwartaalblad voor ruimtelijk georiënteerde kunst, 13, 50 (2010/2), 2010), 12
  • Here / Hier : Frank Halmans, idea and concept Frank Halmans ; authors Tom van den Berge ... [et al.], Jap Sam Books (Heijningen, 2010), 136 p.
  • Hier / Here : Frank Halmans, idee en concept Frank Halmans ; auteurs Tom van den Berge ... [et al.], Jap Sam Books (Heijningen, 2010), 136 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DE7674F8-0D18-43F1-8A92-8D83C3C81BB7

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!