Deze tentoonstelling gaat over de Utrechtse schilder Pieter Christoffel Wonder, die leefde in de eerste helft van de negentiende eeuw. Zijn werk wordt gerekend tot de Nederlandse Romantiek.
In de tentoonstelling Een Utrechter in Londen zijn de schilderijen te bewonderen die Wonder in opdracht van Sir John Murray maakte. Deze behoren, net zoals ‘Het trappenhuis van de Londense woning van de schilder’ (1828) tot Wonders mooiste werk. Het is de eerste, en wellicht ook enige keer dat deze werken uit particulier bezit worden tentoongesteld. Een unieke beleving, dus!
Naast vele andere hoogtepunten uit het geschilderde en getekende oeuvre van Wonder, wordt in de tentoonstelling ook een aantal werken van tijdgenoten getoond. De periode waarin Wonder leefde, komt verder tot leven door de aanwezigheid van meubelen en kostuums uit de periode 1800-1850. Deze objecten maken deel uit van de collectie van het Centraal Museum.
De tentoonstelling Een Utrechter in Londen is een aanrader voor iedereen die van de Nederlandse Romantiek houdt en nieuwsgierig is naar het avontuur van een succesvolle Utrechtse kunstenaar.

Documentatie

  • P.C. Wonder (1777-1852) : Een Utrechter in Londen, red. Elinoor Bergvelt, tekst Reinier Baarsen, Elinoor Bergvelt, Liesbeth Helmus ...[et al.], Lecturis (Eindhoven, 2015), 160 p.
  • Pieter Christoffel Wonder in Utrecht, Eveline Koolhaas-Grosfeld, (Kunstschrift, 60, 1, febr./maart 2016), p. 48

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5A67F467-6AE5-4B24-9A38-D824667605B3

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!