'Een schilderij centraal' was de titel van een reeks van zes kleine tentoonstellingen waarin steeds één schilderij een centrale plaats innam. De schilderijen, die deel uitmaakten van de verzameling van het Centraal Museum, dateerden uit zes achtereenvolgende eeuwen en waren alle geschilderd door Utrechtse kunstenaars.
Het project werd uitgevoerd in 1979 en 1980 en was opgezet in samenwerking met het Kunsthistorisch Instituut van de Utrechtse universiteit.

Het gezicht op de Gaardbrug van Pieter Jan van Liender (1727-1779) vormde het onderwerp van de vierde tentoonstelling. Samen met acht andere schilderijen is het afkomstig uit een kamer van een huis aan de Utrechtse Breedstraat. Het pand was sinds 1871 in gebruik als Nederlands Hervormd weeshuis. Daarvoor was het een particuliere woning.

De gemeente Utrecht heeft de schilderingen met bijbehorende betimmeringen, schouw en lijstwerk in 1954 kunnen aankopen voor 2.800 gulden (circa 1.270 euro). Verwacht werd dat de aanwinst als ensemble in een zaal van het Centraal Museum zou worden ondergebracht. Dit is nooit gebeurd: de oorspronkelijk kamer, die 4,50 m hoog is, past in geen enkele zaal van het museum. Van de negen kamerschilderingen is alleen Het gezicht op de Gaardbrug gesigneerd door Van Liender.

Documentatie

  • Een schilderij centraal : gezicht op de Gaardbrug van P.J. van Liender, Anet West-Braams ; [ten geleide Adeline M. Janssens ; voorw. E. de Jongh], Centraal Museum (Utrecht, 1980), 25 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.FA087541-AE00-4510-90C3-F0AA7AC63B08

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!