Dromen in beton

Over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

TENTOONSTELLING IS AFGELOPEN

28 sep. 2019 — 19 jan. 2020

Dromen in beton

Over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne.

Wat vertelt de geschiedenis van Kanaleneiland en Hoog Catharijne ons? Om dat te doorgronden, kijken we in Dromen in beton door veel verschillende ogen. Zo is de tentoonstelling gemaakt door drie conservatoren van het Centraal Museum: design, stadsgeschiedenis en hedendaagse kunst. Daarnaast komen Utrechters van toen en nu aan het woord. En welk beeld hield de landelijke pers ons in de afgelopen decennia eigenlijk voor? Was dat de werkelijkheid? Deel uw mening daarover in de laatste tentoonstellingszaal. Of scherp uw blik aan het werk van de kunstenaars die zich op verzoek van het Centraal Museum door Kanaleneiland en Hoog Catharijne lieten inspireren.

Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.

Podcast Jeroen Wielaert

In de zesdelige podcastserie Dromen in beton spreekt Utrechts journalist Jeroen Wielaert met de makers van de tentoonstelling: René de Kam, Natalie Dubois, Bart Rutten en Laurie Cluitmans. Om alle podcasts te kunnen beluisteren, klik op onderstaande podcast. Als het programma zich opent, zijn daar de andere podcasts ook zichtbaar. 

Blog 'Een subjectieve blik'

In de blog van Laurie Cluitmans leest u meer over de hedendaagse kunst die speciaal voor deze tentoonstelling werd gemaakt door Zachary Formwalt, Jan van de Pavert en Mounira Al Solh.

Video Zachary Formwalt

Debatten op zondag

In de tentoonstelling gaan iedere zondagmiddag -om drie uur- specialisten in gesprek met bezoekers. Samen met architecten, stedenbouwers, historici, politici en kunstenaars, wordt gediscussieerd over toekomstbestendig bouwen. De eerste zondagen kijken we vooral terug: hoe was het oorspronkelijk in Kanaleneiland en Hoog Catharijne. In de weken daarna gaan we in op de beeldvorming over deze stadswijken, om ons vervolgens te richten op de stad van de toekomst. Uiteindelijk willen we formuleren of en hoe we kunnen bouwen voor de toekomst. Met medewerking van:

  • Joris Luyendijk, journalist en schrijver
  • Marco Broekman, architect, stedenbouwer en één van de makers van de nieuw te bouwen wijk Merwede
  • Ries Adriaansen, één van de initiatiefnemers projectgroep ‘50 jaar gastarbeiders Utrecht’

Bekijk hier het volledige programma van 'Ga in debat!'. Andere activiteiten, zoals stadswandelingen en fietstochten, vindt u hier.  

Magazine 

Lees in het magazine alvast een aantal verhalen over Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Het magazine is ook verkrijgbaar in de museumwinkel. 

Filmmaker Jefta Varwijk

Toen filmmaker Jefta Varwijk 5 jaar geleden in Kanaleneiland kwam wonen, voelde hij zich direct thuis. Thuis in een omgeving die hij omschrijft als ‘een keiharde mix van lelijke, onverzorgde gebouwen in de wacht voor de sloop die maar nooit leek te komen, met spectaculaire zonsondergangen die het hele huis oranje oplichtte’. Een thuis, waarvan hij dacht dat het tijdelijk zou zijn, maar waar hij uiteindelijk veel langer bleef. Hij maakte de film Ik zie, ik zie (2015) die hij zelf typeert als imperfect, onlogisch, maar wel persoonlijk. De film is één van zijn eerste filmwerken waar hij de teugels als maker volledig liet vieren: een pittige montage en bijzondere samenwerkingen met wijkgenoten. De film wordt omlijst met een gedicht van Coen Cornelis, muziek van Pry en The Strangest Freaks en het sounddesign komt van Mark IJzerman. Elke dag te zien in het auditorium vanaf 15.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur (5 min loop).

In het kort

Kanaleneiland was een van de eerste moderne woonwijken van Nederland na de Tweede Wereldoorlog en Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. Beide werden destijds gepresenteerd en ontvangen als projecten die een oplossing boden voor de problemen waar Utrecht mee kampte. Kanaleneiland zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne het verkeersvraagstuk. Toch leken beide projecten binnen enkele decennia eerder symbool te staan voor problemen dan voor oplossingen.

Deze problematiek bleek ook herkenbaar in andere Nederlandse steden. Het is tijd om de balans op te maken. Het Centraal Museum spiegelt de tijdsgeest en idealen van toen aan onze dromen van nu.

Dromen in beton gaat over de stad. Over heden en verleden. Over harde werkelijkheid. Over altijd dromen van een betere toekomst.