Jan Jansen (Nijmegen, 1941) leerde in 1963 tijdens een stage in Rome schoenen maken met de hand. Een jaar later vestigde hij zich als freelance-ontwerper in Amsterdam en vervaardigde hij met de hand gemaakte schoenen op bestelling. Zo kon de Nederlandse vrouw zich door zijn toedoen gaan wagen aan haute chaussure. In 1965 werden zijn ontwerpen voor het eerst in productie genomen door een Nederlandse schoenfabriek, zodat zijn schoenen ook door een breder publiek gedragen kon worden, en weer een jaar later werden enkele ontwerpen van hem tentoongesteld en gekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Het lag dan ook in de lijn dat slechts tien jaar na zijn start een overzichtstentoonstelling kwam van zijn ontwerpen. Deze werd gehouden van 21 augustus tot en met 6 oktober 1974 in het Centraal Museum. Ruim 60 schoenen, laarzen, molières en dergelijke werden geëxposeerd tegen een zeer eigentijdse achtergrond van foto's, boekomslagen, lp-hoezen, krantenknipsels en reclamemateriaal. Om de tijd te duiden: in 1974 was het meest recente ontwerp van Jan Jansen zijn schoen met een brugvormige rotan "zool", een open variatie op de gesloten plateauzool van hout of kurk.

Vormgever

Anthon Beeke

Documentatie

  • De schoenen van Jan Jansen, Centraal Museum (Utrecht, 1974), 19 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.B48D4CB3-DFEF-4EEC-87B3-089CAF1C05E3

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!