"Voor de vierde maal dit jaar is in het Centraal Museum te Utrecht een belangrijke tentoonstelling geopend. Gebrek aan ondernemingszin, energie en initiatief heeft de directrice van het museum dr. Elisabeth Houtzager dan ook geenszins. Tot voor kort kwam het maar zelden voor, dat er iets bijzonders in het Utrechts museum te zien was. Het museum lag in een uithoek van de stad, werd stiefmoederlijk bedeeld uit de gemeentekas en er kwam nauwelijks enig bezoek. Na de copieën der Joegoslavische fresco's, de collectie uit Sao Paolo en de kunst uit Peru is gistermiddag een grote Kersttentoonstelling door jhr. mr. C.J.A. de Ranitz [de burgemeester van Utrecht] geopend: De Madonna in de kunst." (De Tijd, 11 december 1954)

Een grotere tentoonstelling met hetzelfde thema was eerder dat jaar gehouden in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Houtzager maakte uit de meer dan 600 stukken een keuze en heeft deze naar eigen smaak aangevuld. De tentoonstelling "(...) pretendeert generlei 'wetenschappelijke' opzet, maar beoogt vooral het publiek het genot te schenken van het aanschouwen van uitgelezen kunstwerken uit velerlei eeuwen, het leven van Maria illustrerend." (voorwoord bij de tentoonstellingscatalogus)

Te zien waren schilderijen van onder meer Abraham Bloemaert, Quinten Matsijs, Jacob Cornelisz. van Oostsanen, Barend van Orley, Cornelis van Poelenburgh, Pieter Paul Rubens, Jan Steen en Joachim Wttewael, en grafiek van onder andere Albrecht Dürer en Martin Schongauer.

Documentatie

  • De Madonna in de kunst : Kerst-tentoonstelling, [voorw. M. Elisabeth Houtzager], Centraal Museum (Utrecht, 1954), 19 p., [16] p. pl.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.5CE2AAB0-82F9-4705-AE39-3C3760F9BA5F

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!