Kunst van het overleven door de eeuwen heen.

1 jan. 1970

Kunst van het overleven door de eeuwen heen.

Utrecht is de eerste grote, middeleeuwse stad in de noordelijke Nederlanden, met duidelijke wortels in de Romeinse en vroegmiddeleeuwse periodes. De stad is lange tijd een verkenner en voorloper als het gaat om stedelijk leven, architectuur en stedenbouw. 

Met de nieuwe tentoonstelling De gezonde stad vieren we het 900-jarige bestaan van Utrecht, met als invalshoek; gezond stedelijk leven door de eeuwen heen. Want de zoektocht naar een gezonde leefomgeving is van alle tijden. Volgens de middeleeuwse gezondheidsleer die tot in de negentiende eeuw geldig bleef, bestond het menselijk lichaam uit vier lichaamssappen (humoren) waarvan de onderlinge verhouding bepaalde wat voor soort karakter iemand had. Volgens die leer werd je ziek als de juiste verhouding van die lichaamssappen uit balans raakte. Om ziekte te voorkomen, was het ook van belang het vuil uit het lichaam op tijd af te voeren.

Die visie op gezondheid weerspiegelde zich in de gezonde stad, want een stad moest eveneens in balans worden gehouden. Daarbij was doorstroming van levensbelang, zodat er voldoende schone lucht en drinkwater was. Mens en omgeving moesten kortom, in evenwicht zijn met elkaar. En hoewel er tegenwoordig heel anders naar het menselijk lichaam en het ontstaan van ziektes wordt gekeken, is evenwicht met de (directe) woonomgeving nog steeds van groot belang. Zoeken naar balans of evenwicht, is een mooie metafoor voor het kunnen functioneren van de (gezonde) stad. Toen, nu en in de toekomst.


De Vaandeldrager 2 t/m 30 juni

De Vaandeldrager, Rembrandt, 1636.

De Vaandeldrager gaat op reis door Nederland. Rembrandts schilderij is het komende jaar in alle twaalf provincies van Nederland te zien. Utrecht was de tweede stad waar het werk te zien was. Meer info via www.vaandeldragerontour.nl


Schilderij van de Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn

Mediaguide

Luister in de tentoonstelling naar de verhalen van verschillende Utrechters: hoe kijken zij terug op de Utrechters die hen voor zijn gegaan? Wat vinden zij belangrijk? Wat doen zij zelf om de stad gezonder te maken? Of welke uitdagingen zien zij? Van tuinder en kinderarts tot medewerker van de voedselbank: in de multimediatour maak je kennis met hun verhalen en perspectieven.

overzicht in beeld van de sprekers van de multimediatour

Gebruik de mediaguide gratis via je eigen smartphone of open de mediaguide via deze link of de QR code:

Familiespeurtocht

Animatie Trijn van Leemput

Speurneuzen opgelet! Ontdek met de hele familie de tentoonstelling De gezonde stad. De bekende Utrechtse Trijn van Leemput neemt je mee op een reis door de tijd: hoe zag het leven van Utrechters voor en na haar tijd eruit? Hoe zorgden zij ervoor dat zijzelf én de stad gezond bleven? Door samen leuke opdrachten te doen kom je hier meer over te weten. Ieder kind dat de speurtocht heeft gedaan kan na afloop een prijsje in het museumcafé ophalen.
De familiespeurtocht is geschikt voor families met kinderen van 8 tot en met 12 jaar en is gratis te verkrijgen bij de informatiebalie. 


Annex

Met gepaste trots presenteren we als eerste museum in Europa het nieuwste werk van kunstenaar John Akomfrah in de laatste tentoonstellingszaal (de Annex). Akomfrah presenteert een persoonlijk verhaal over de invloed van de corona pandemie op verschillende mensen. Hij presenteert dit op indrukwekkend grote videoschermen, waardoor je het verhaal wordt ingezogen.
In de Annex bieden we jonge hedendaagse kunstenaars de mogelijkheid te reflecteren op het thema van de tentoonstelling. Meer weten over het werk van Akomfrah? Klik hier

 

Activiteiten

Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Wandel mee met Utrecht in dialoog of kom naar een van de lezingen op de Open Tuinendag. Elke zondag is er een instaprondleiding waar je gratis aan kunt meedoen. Een van onze museumdocenten vertelt je alles wat je wilt weten over de werken die te zien zijn in de tentoonstelling. Ook liefhebbers van ons avondprogramma Centraal Laat worden op hun wenken bediend. We hebben twee edities voor je gepland! Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten en evenementen in onze agenda.

Waterpaviljoen

In de museumtuin is een Waterpaviljoen te zien, gemaakt door beeldend kunstenaar Jonas Wijtenburg in opdracht van Fluid Future. (Fluid Future legt een relatie tussen water en cultuur met als voornaamste doel het creëren van andere denkrichtingen en zichtbaarheid van het belang van het brede thema ‘water’).

Water is een essentieel onderdeel van ons leven. Voor de eigen gezondheid, de natuur en alle economische sectoren. Het is van groot belang voor een gezonde stad. Water is overal. Water verbindt ons met het verleden, maar belangrijker nog: ook met onze toekomst.

Het paviljoen is de plek voor het project Waterdragers van Sannah Belzer, een cultuureducatie project voor kinderen (8-12 jaar,) waarbij uit verschillende wijken uit Utrecht water naar het Waterpaviljoen is gebracht.

Het paviljoen is ook een zelfstandig en interactief beeldend werk waar bezoekers van het museum zich kunnen onderdompelen en waar zij de vraag ‘Wat is water’ kunnen onderzoeken. De verwondering van water staat hierin centraal: kijken, ruiken en ervaren.

Vormgeving tentoonstelling: De Vrijer van Dongen

Met dank aan:
Stichting Al Amal, Armoedecoalitie Utrecht, Attifa, Stichting Fluid Future, Hof van Cartesius, Kevin Kwee, Tijmen Lohmeijer, Pao & Tjoy, Eline Pollaert, Solgu, Stadshospice Utrecht, TivoliVredenburg, De Tussenvoorziening, Utrecht in Dialoog, Utrecht Schone Stad Coaches, UMC Utrecht, Utrecht Natuurlijk, Voedselbank Utrecht, Voedseltuin Overvecht, Werfzeep.

afbeeldingen logo's sponsors van de gezonde stad