In drie afzonderlijke tentoonstellingen werden in 1960 de "best verzorgde boeken" van 1958, 1959 en 1960 getoond. De jury was ingesteld door de Commissie voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Enkele uitgevers weigerden boeken in te zenden, omdat bij de jury een voorkeur zou bestaan voor 'boekvormelijke hoogstanden en reuzezwaaien': de keuze van de jury zou beter omschreven kunnen worden als 'meest spectaculaire vijftig boeken'.

Zes van de 50 in 1958 bekroonde boeken waren uitgegeven door De Bezige Bij. Enkele bekroonde typografische verzorgers die in de prijzen vielen: Karel Beunis, H.P. Doebele, Fons van der Linden, Jurriaan Schrofer, Jan Vermeulen en de Utrechter Bern. C. van Bercum (1918-2010). De laatste is vooral bekend geworden door het verzorgen van het binnenwerk van de twaalfde druk van de Dikke Van Dale uit 1992, waarbij hij ernaar streefde om zoveel mogelijk typografische tekens weg te halen.

Een van de prijswinnende boeken was The work of G. Rietveld, architect van Theodore M. Brown met een stofomslag die ontworpen was door Rietveld zelf. Niet mooi, vond de jury, "de architect is niet altijd op zijn best, als hij zijn eigen huis bouwt". De jury was in het algemeen niet geheel gelukkig met de uitvoering van het boek en beoordeelde de kleurenreproducties als "niet best".

Documentatie

  • De best verzorgde 50 boeken van het jaar 1958 : juryverslag en catalogus, CPNB, Vereniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels (Amsterdam) (127 p.)

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over dit tentoonstelling? Laat het ons weten!