Nieuwe permanente stadshistorische opstelling over de Romeinse periode in de Utrechtse geschiedenis, gemaakt in samenwerking met de archeologen van de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht.
Toen Romeinse soldaten tweeduizend jaar geleden onze gebieden binnenmarcheerden, werd Nederland in één klap onderdeel van een wereldrijk.

Cultuurschok
De komst van de Romeinen bracht een schokgolf teweeg bij de aanwezige stammen als de Bataven en de Cananefaten. Nieuwe machtsverhoudingen, nieuwe architectuur en exotische waar, zoals gedraaid aardewerk, wijn, olijven, kippen en konijnen, drukten hun stempel op de inheemse samenleving. Deze cultuurschok is in het Centraal Museum Utrecht verbeeld aan de hand van archeologische vondsten uit de provincie Utrecht. Diverse thema’s waaronder het leger, religie en het dagelijks leven illustreren de immense veranderingen die de Romeinen brachten. Sommige objecten waren nog nooit eerder tentoongesteld, zoals voetboeien van slaven, enkele wangkleppen van Romeinse helmen en twee prachtig gevlochten palingfuiken.

Vaste opstelling
Vanaf 2006 is in het Centraal Museum een nieuwe permanente stadshistorische opstelling over deze Romeinse periode in de Utrechtse geschiedenis te zien.
De opstelling is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Centraal Museum en de archeologen van de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht.

Documentatie

  • [Objectenlijst bij de tentoonstelling "Cultuurschok", 2006-2011), s.n. ([S.l., 2011]), [S.p.]

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2A68BFBA-2D32-444F-B1B9-877CCB55D1CE

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!